Majmunske boginje registrovane u Sloveniji? Đerlek: Nema mesta panici!

30.05.2022

15:41

0

Prvi slučaj prijavljen je 7. maja

Majmunske boginje registrovane u Sloveniji? Đerlek: Nema mesta panici!
ATA Images/Antonio Ahel

Državni sekretar Minsitarstva zdravlja Mirsad Ðerlek izjavio je danas da se, ako su majmunske boginje registrovane u Sloveniji, može očekivati da dođu i do Srbije, ali da ne treba širiti paniku.

- Zaista ne treba dramatizovati i širiti paniku, jer, ionako imamo narušeno mentalno zdravlje zbog dvogodišnje pandemije, a izuzetno nam je važno da ga očuvamo - rekao je Ðerlek za Tanjug.

Istakao je da ima mesta za oprez, pripremu i posmatranje, te poručio da je zdravstveni sistem Srbije spreman da odgovori mnogo težim izazovima.

- U ovom trenutku nema mesta panici, pratićemo i prilagodićemo se uslovima kakvi budu u datom trenutku - rekao je Ðerlek.

Kada je reč o virusu korona, Ðerlek je apelovao na sve da i dalje budu oprezni, jer, podseća, još nismo završili sa pandemijom.

- Jeste virus mnogo slabijeg potencijala nego što je bio, ali ono što nam je pokazao, jeste da uvek budemo oprezni, mada sam ja optimističan i mislim da naredna jesen neće biti kao prethodne, i da ćemo mnogo bolje proći - rekao je Ðerlek.

O virusu

Prvi slučaj ovih boginja zabeležen je u Velikoj Britaniji 7. maja. Period inkubacije je 6-14 dana, a može varirati od 5 do 21 dan, bolest obično traje 2-4 nedelje.  

Klinička slika majmunskih boginja kod ljudi je slična kliničkoj slici velikih boginja, ali znatno blaža.

Majmunske boginje počinju groznicom i jezom, glavoboljom, bolovima u mišićima i leđima i iscrpljenošću, a može se javiti kašalj i bol u grlu.

Glavna razlika između simptoma majmunskih boginja i velikih boginja je u tome što kod majmunskih boginja može doći do uvećanja limfnih čvorova (limfadenopatija). Uvećani limfni čvorovi se javljaju na vratu (submandibularni i cervikalni), pazuhu (aksilarni) ili preponama (ingvinalni) i javljaju se na obe strane tela ili samo na jednoj.

U periodu od 1 do 3 dana (ponekad i duže) nakon pojave groznice, kod pacijenta se razvija ospa, koja često počinje na licu (95% slučajeva), a zatim se širi na ekstremitete (dlanovi
i tabani 70% slučajeva) i druge delove tela (oralna sluzokoža, genitalije, konjuktive, rožnjača). Osip prolazi kroz faze makule, papule, vesikule, pustule i kruste koje na kraju otpadnu.

Batut ima spremne vakcine

Protiv majmunskih boginja postoji vakcina i antivirusni lek razvijen za lečenje velikih boginja.

- Na Batutu je antivariolična vakcina. Postoji više vrsta boginja , ali to su svi virusi istog stabla, imunološki su srodni i kad se primi jedna vakcina štiti protiv svih njih - objašnjava Ana Gligić.

Kako navode iz Batuta, novija vakcina, zasnovana na modifikovanom atenuiranom virusu vakcinije (soj Ankara) odobrena je za prevenciju majmunskih boginja 2019. godine i daje se u dve doze ali je ograničene dostupnosti. 

Bonus video:

Instagram

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti