Najnoviji korona presek: Pad broja novozaraženih, raste broj pacijenata na respiratorima

28.05.2022

15:58 >> 16:08

0

Autor: 24sedam

U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 5.203 osobe, od kojih je 217 novozaraženih

Najnoviji korona presek: Pad broja novozaraženih, raste broj pacijenata na respiratorima
24sedam

U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 5.203 osobe, od kojih je 217 novozaraženih. Preminuo je jedan pacijent, a na respiratorima je 11 osoba.

Podsetimo, juče je na korona virus testirano 6.715 osoba, od kojih je 310 novozaraženih. Preminula je jedna osoba, a na respiratorima je bilo 9 pacijenata.

Na jesen će, najverovatnije, biti ponuđena nova generacija antikovid vakcina, ali samo za već imunizovane, kao nova buster doza.

Iako je korona malo popustila, doktor Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova (INOVIA) kaže da smo globalno već u cajtnotu, jer bi do kraja juna, najkasnije početkom jula, trebalo da se donese odluka kakva vakcina će da se spremi, da bi njena distribucija mogla da počne od oktobra, kada se na severnoj hemisferi, opet, očekuje skok broja inficiranih.

Još je, ipak, mnogo nerazjašnjenih dilema i nejasnoća u kojem pravcu da se krene.

- Sada se traži rešenje za vakcinu koja bi bolje pokrivala aktuelni omikron soj, ali to je dvosekli mač, jer niko ne zna šta će biti na jesen, i da li će nas virus korona, opet, iznenaditi nekom novom mutacijom - kaže dr Trkulja.

Bonus video:

24sedam

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti