Detaljna prognoza: Večeras nam stižu pljuskovi - do utorka promenljivo vreme, a onda opet plus 30!

27.05.2022

11:29

0

Meteorolog Đorđe Đurić dao je detaljnu prognozu

Detaljna prognoza: Večeras nam stižu pljuskovi - do utorka promenljivo vreme, a onda opet plus 30!
thunderstorm-gb7689cb5c_1280 - Copyright Pixabay/ PublicDomainPictures

Nakon pet dana obasjanih Suncem, pred nama je period padavina. Iako se mnogima neće svideti što će vikend provesti u kiši, dobra strana je da će ovakvo vreme biti samo do utorka kada nam opet sledi period sa preko 30 stepeni.

- Pred nama je sunčan i pravi letnji dan, jedino na severu Srbije uz nešto više oblačnosti i u tim predelima biće umereno oblačno, uz visoku i prozirnu oblačnost. Posle podne u jugozapadnim, a pred kraj dana u centralnim i istočnim predelima Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti, ponegde i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Maksimalna temperatura biće danas od 28 do 32°C, u Beogradu do 30°C - rekao je meteorolog Đorđe Đurić.

Padavine možemo očekivati kako navodi, već u toku večeri na severozapadu Srbije koje će doneti hladni front.

- Ponegde se očekuju i kratkotrajne grmljavinske nepogode u vidu grada, olujnog vetra i obilnijih pljuskova. Grmljavinske nepogode biće posledica ''sudara'' veoma toplog vazduha sa juga i svežeg sa severa i to upravo duž hladnog fronta, koji će usloviti i uzdizanje toplog vazduha na visinu ispod hladnog i tako dodatno dovesti do stvaranja olujnih oblaka. Opasnost od grmljavinskih oluja biće najveća za centralni, istočni, jugoistočni i istočni deo Srbije, a najmanja za sever Srbije i Vojvodine gde se već od jutra očekuje osveženje - dodaje Đurić.

Velika temperaturna razlika

Profimedia
 

Hladni front uzročnik je velike temperaturne razlike u subotu između severa i juga. Nakon jutarnjih 13°C na jugu do 19°C na severu Srbije, maksimalna dnevna biće od 19°C na severozapadu Srbije do 28°C na istoku i jugoistoku Srbije i biće u padu u svim predelima.

- Srbija će u nedelju biti pod uticajem ciklona, koji će se svojim centrom premeštati sa južnog Jadrana preko centralnog Balkana dalje ka Egejskom moru, pa će u celoj Srbiji biti umereno do pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Više padavina očekuje se posle podne i uveče, a kako se u tom periodu očekuje premeštanje ciklona dalje na istok, najobilnijih padavina biće na jugoistoku, istoku i severoistoku Srbije. Pod uticajem ciklona i vazdušni pritisak biće ispod normale. Maksimalna temperatura u nedelju biće od 20 do 24°C, u Beogradu do 22°C - priča Đurić.

Stabilizacija vremena

Profimedia
 

Od ponedeljka se očekuje slabljenje ciklona i postepena stabilizacija vremena. Još ujutru i tokom dela prepodneva očekuje se niska oblačnost, a negde se očekuje tmurno i maglovito vreme.

Širom  centralne i zapadne Srbije očekuje se nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Maksimalna temperatura biće od 22 do 28°C, u Beogradu do 24-25°C.

- Od utorka se očekuje dalji rast vazdušnog pritiska, pa će biti sunčano, ali i toplije, uz maksimalne temperature od 26 do 30°C, u Beogradu do 28°C. Srbija i naše područje biće od sredine sledeće sedmice pod uticajem povišenog vazdušnog pritiska, pa će biti sunčano i toplo, dok se pod uticajem grebena na visini očekuje prodor veoma tople vazdušne mase sa jugozapada, tj. pa se očekuje veoma toplo vreme, uztemperature preko 30°C, a sledećeg petka i vikenda biće veoma toplo, uz temperature od 31 do 35°C. Prema trenutnim prognozama osveženje sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom usledilo bi nakon petog juna - priča meteorolog i dodaje:

- Već od ponedeljka slede temperature u skladu sa kalendarom, a od sredine sledeće sedmice pa do oko petog juna one će biti znatno iznad proseka, a tokom narednog vikenda i za 6 do 8 stepeni više od proseka. Kada su padavine u pitanju, konktertnije padavine očekuju se u subotu zbog prodora hladnog fronta, a u nedelju zbog uticaja ciklona, dok bi od utorka do kraja sledeće sedmice usledilo potpuno suvo vreme i bez padavina.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike