Sve je više dece inficirane virusom SARS-CoV-2 u vrtićima

30.10.2020

11:19 >> 12:23

0

Autor: autor26

Zabrinjava to što je u poslednjih deset dana virus potvrđen kod više mališana i zaposlenih u beogradskim vrtićima, izjavio je Slavko Gak

Sve je više dece inficirane virusom SARS-CoV-2 u vrtićima
Copyright Profimedia

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je danas da se ne postavlja pitanje zatvaranja škola i vrtića i da je to stav koji postoji i u Evropi.

On je istakao i da u Srbiji postoji dobar model kada je reč o školama i vrtićima.

– Dnevno se prati stanje u školama, kao i učenici koji su bili u kontaktu sa pozitivnima ili koji su pozitivni. Tada odeljenja ili cele škole, zavisno od situacije, prelaze na onlajn model nastave – kazao je Tiodorović za RTS.

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak izjavio je da do sada nije zatvoren nijedan vrtić u Beogradu, ali da zabrinjava to “što je u poslednjih deset dana koronavirus potvrđen kod više mališana i zaposlenih u beogradskim vrtićima, kao i da je skoro 50 učenika zaraženo”.

Bolnica „Dragiša Mišović“ skoro puna: Trenutno na lečenju 174 kovid pacijenta

– Jedan krizni period smo prošli tokom juna i svi zaposleni u predškolskim ustanovama su pokazali zaista veliku profesionalnost i visoku odgovornost, i taj period smo prošli bez većih problema. Sada smo u novom talasu porasta zaraženih – rekao je Gak i dodao da, kada je reč o predškolskim ustanovama, situacija nije alarmantna.

Naglasio je da svi vrtići rade i da se epidemiološke mere sprovode i kontrolišu.

– Trenutno u beogradskim vrtićima boravi negde oko 58 odsto upisane dece. To je negde oko 33.000 mališana – rekao je Gak.

Profimedia

Dodao je i da je u septembru samo jedno dete bilo zaraženo koronavirusom, a tokom oktobra je zabeležno osam novih slučajeva.

– Ono što zabrinjava jeste da se veliki broj od osam u oktobru pojavio u poslednjih deset dana – rekao je Gak.

Zaraženi i zaposleni

Kada je reč o zaposlenima u predškolskim ustanovama, od 11. maja do danas bilo je negde oko 60 zaraženih.

– U protekle dve nedelje to je dvadesetak onih koji su se prijavili – dodao je Gak.

Naglasio je da je svaki slučaj odmah prijavljen Gradskom zavodu za javno zdravlje, koji je dao smernice kako da se postupa od slučaja do slučaja.

– Koordiniramo i sa privatnim predškolskim ustanovama i cela situacija je pod kontrolom – dodao je Gak.

Na pitanje hoće li biti zatvaranja vrtića, on kaže da ne može da predvidi šta će se dešavati u narednim danima.

– Iz časa u čas pratimo celu situaciju. Nema mesta panici. Sve mere se sprovode, pokazalo se da sistem može da funkcioniše i u ovakvim okolnostima – istakao je Gak.

Govoreći o težini kliničke slike, naglasio je da je među zaposlenima bilo težih slučajeva obolevanja, dok među decom nije bio teških kliničkih slika.

A kada je reč o školama, kaže da je od 1. septembra do danas u Beogradu koronavirus potvrđen kod 160 đaka.

– Ono što jeste zabrinjavajuće to je da gotovo 50 njih u poslednjih desetak dana. Pratimo situaciju, ponašamo se odgovorno, ali je najbitnije da deca borave u školama – poručio je Gak.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike