Patrijarh Porfirije danas u kanonskoj poseti MPC-Ohridskoj Arhiepiskopiji

23.05.2022

11:30

0

Patrijarh Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan služiće sutra svetu arhijerejsku liturgiju

Patrijarh Porfirije danas u kanonskoj poseti MPC-Ohridskoj Arhiepiskopiji
Tanjug/Miloš Milivojević

Sa radošću se odazivajući pozivu arhiepiskopa ohridskog i makedonskog Stefana, patrijarh srpski Porfirije boraviće danas i sutra u kanonskoj poseti Makedonskoj pravoslavnoj crkvi - Ohridskoj Arhiepiskopiji, saopštila je SPC.


Patrijarh Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan, služiće sutra, na praznik Svetih Ćirila i Metodija, svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju, uz sasluženje i arhijereja dve sestrinske crkve, navedeno je u saopštenju.

Inače, dvojica crkvenih poglavara održala su zajedničku liturgiju 19. maja u vračarskom Hramu Svetog Save u znak pomirenja dve crkve.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Patrijar Porfirije poručio je  na liturgiji pomirenja da je posle 55 godina zaceljena duboka i bolna rana raskola sa tom crkvom i da je ovo veliki dan i čudo Božije.

"Radujmo se i veselimo se, radujmo se braćo i sestre jer se danas raduje punoća crkve, nebo i zemlja, svi sveti se raduju, svetitelj Sava i svi koji su zasađeni u njegovom korenu", rekao je Porfirije.

Patrijarh je istakao da je raskol sa braćom iz Severne Makedonije trajao 55 godina i da je SPC čekala svaki dan da se ta bolna rana zaceli.

"Ne postoji ništa što možemo sami isceliti, ne može samo našim moćima, sada je rana isceljeno i to je čudo Božije i dar Božiji. Kada trpimo, to može biti izraz promisli Božija, najčcešće je posledica našeg izbora i pogrešnih koraka, a rana onda biva opet kao pedagoška mogućnost, a mi smo je iskoristili i razumeli da je rana naneta našim postupanjem i zato se obratili molitvama Bogu i Svetom Savi", istakao je Porfirije.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Kaže da je sada naša radost neizmerna i izrazi ljubavi Božije.


"Evo ovaj poziv braće i sestara iz Srbije i Severne Makedonije - srce našeg naroda je kucalo za sve nas, ritmom Hristovim. To nam pokazuje da nas je Bog pogledao i pomilovao. Razumeli smo da jedino ne treba da sprečavamo blagodat Božiju", kazao je poglavar SPC.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug