Vozači, ne zaboravite! Danas je poslednji dan da letnje gume zamenite zimskim: U suprotnom, kazne su paprene

31.10.2020

09:13 >> 12:51

0

Autor: autor26

Ukoliko danas ne zamenite pneumatike, moraćete da platite kaznu od 10.000 i 8.000 dinara, a u određenom slučaju možete čak i da završite u zatvoru

Vozači, ne zaboravite! Danas je poslednji dan da letnje gume zamenite zimskim: U suprotnom, kazne su paprene
Copyright Pixabay

Za vozače danas je poslednji dan da na svojim automobilima letnje gume zamene zimskim. U suprotnom, kako je “24sedam” već pisao, mogu da plate kaznu od 10.000 i 8.000 dinara, a u određenom slučaju čak i da završe u zatvoru!

Stučnjaci su naš naš portal podsetiti na zakonsku obavezu svih vozača da na svojim vozilima od 1. novembra do 1. aprila imaju zimske gume ako su na kolovozu sneg, led ili poledica.

Kako je za “24sedam” ranije izjavio Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, svi vozači, pre nego što sednu za volan, trebalo bi da obrate pažnju na jutarnje temperature, koje su ovih dana mahom ispod sedam stepeni, ponegde i ispod nule.

– Pravilnik ostavlja mesta da svaki vozač izabere šta da uradi. Ukoliko su temperature vazduha niže od sedam stepeni, već sada treba zameniti sva četiri pneumatika. Zato, ukoliko još niste, požurite u servis – poručio je Božović i dodao da performanse letnjih guma ne odgovaraju hladnom i vlažnom vremenu.

Vozači oprez! Imate još vremena da zamenite letnje gume zimskim: U suprotnom, spremite se za kazne

– Najpre postoji opasnost od neodgovarajućeg prijanjanja guma za podlogu, ali i da se produži dužina zaustavnog puta pri kočenju. Tada može da dođe do sletanja s puta, saobraćajne nesreće, pa i smrti. Zato dubina gazećeg sloja ili šara na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od četiri milimetara – objasnio je on i dodao da „zimsku opremu, posebno lance, treba uvek imati u prtljažniku.“

Važna stavka na koju je Božović ranije podsetio za “24sedam” je da će fizička lica morati da iz novčanika izvuku i do 20.000 dinara ukoliko na svojim automobilima nemaju zimske pneumatike, dok će kazna za pravna lica biti od 100.000 do 800.000 dinara!

– Ako nemate zimske gume, vozilo će se smatrati tehnički neispravnim, ukoliko vas zaustavi saobraćajna policija. A, ako dođe do saobraćajne nezgode zbog nedostatka zimske opreme, osiguranje će isplatiti štetu oštećenom, ali će onda tražiti od vlasnika i vozača vozila, čiji automobil nema zimske pneumatike, da isplati tu štetu, a moguća je i zatvorska kazna od nekoliko godina – upozorio je Božović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike