Darija iz Nove Varoši, uprkos hendikepu, pobedila sve svoje strahove: Ova hrabra devojka je primer da se sve prepreke mogu prevazići

13.05.2022

23:00

0

Izgledala je drugačije od svojih vršnjaka i, kako kaže, nekad je bilo jako teško odrastati u svetu dece koja nisu imala probleme sa zdravljem i drugačiji fizički izgled

Darija iz Nove Varoši, uprkos hendikepu, pobedila sve svoje strahove: Ova hrabra devojka je primer da se sve prepreke mogu prevazići
RINA

Kada je napunila pet godina, Dariji Pašović iz Nove Varoši otkriveno je da boluje od teške bolesti. Njena dijagnoza bila je hemipareza, neurološki poremećaj koji se karakteriše smanjenom funkcijom mišića. 

Izgledala je drugačije od svojih vršnjaka i, kako kaže, nekad je bilo jako teško odrastati u svetu dece koja nisu imala probleme sa zdravljem i drugačiji fizički izgled. 

- Otac i majka su u ranom detinjstvu otkrili da sa mnom nešto nije uredu i da na neki način zaostajem u razvoju za drugom decom. Tačnije, desna ruka bila mi je zgrčena i teško sam hodala. Tada su roditelji odlučili da saznaju šta se sa mnom tačno dešava i kucali su na sva vrata, od doktora do doktora, čak su išli i na magnetne rezonance. Tako su otkrili šta je problem - započinje svoju priču Darija. 

Ipak, uz ogromnu podršku majke, pokojnog oca i prijatelja, uspela je da ima srećno detinjstvo, da odrasta ne obazirući se na svoj hendikep, dečje prozivke, kojih je bilo tokom osnovnog školovanja. Ona nije pokleknula pred svojom sudbinom, nastavila je hrabro da korača kroz život, i uprkos hendikepu, nakon osnovne upisala je i završila Višu turističku školu u Užicu.

- Otac je rano preminuo, i zato sam kroz veći deo života išla uz majčinu nesebičnu podršku. Ona je zaslužna za to što sam takva kakva jesam trenutno. Naravno, tu su i bliski prijatelji, jer da bi dete sa određenim invaliditetom uspelo u svojoj svakodnevnoj borbi, mora da ima podršku okoline. Majka se plašaila da ću, ako ne budem imala samopouzdanje i podršku, klonuti duhom i imati strah od ljudi. Bilo je i dosta odbijanja ljudi, i to sam lično shvatala, a najviše toga je bilo u periodu od petog do osmog razreda osnovne škole. Dešavalo se čak i da upere prstom u mene ili da pitaju: "Šta se dešava s tobom?", pošto sam uvek išla levom stranom ulice, dok su ostali išli desnom, jer je meni desna tela oštećena - navodi ova Novovarošanka. 

Oduvek je umela svoje misli i osećanja na najbolji način da pretoči u reči i zato se po završetku srednjeg školovanja i po povratku iz Užica počela baviti novinarstvom. Svesna svoje situacije i toga da mnoge devojčice koje imaju zdravstvene probleme odrastaju bez podrške, odlučila je da bude ta koja će kroz blog svoja iskustva nesebično podeliti sa drugima. 

- Odlučila sam da otvorim platformu, blog "Hendikep magazin", posvećen prvenstveno ljudima sa invaliditetom. Tamo ću pisati o problemima sa kojima se susreću. Takođe, moći će da pročitaju razna iskustva i ispovesti ljudi sa smetnjama u razvoju ili bilo kojim oblikom invaliditeta. Razlog zbog čega sam došla na ideju to da uradim je taj što želim drugima da približim i objasnim da invaliditet nije nikakav bauk. Da sa tim može normalno da se živi i da je sve je stvar volje i karaktera. Predaja nikad nije opcija - izjavila je Darija.  

Ova hrabra devojka upravo je najbolji primer da se sve prepreke mogu uspešno prevazići i pobediti predrasude. Iako ju je okolina posmatrala kao "čudo od deteta", kaže da se trudila da retko bude tužna zbog svojih nedostataka, jer se uvek vodila time da bude sposobna i samostalna za život i rad. I u tome je uspela. 

Bonus video

instagram

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA