I Kikinđani odali počast žrtvama nacista! Svečano uz duvački orkestar i ruske i srpske zastave (FOTO)

10.05.2022

10:06

0

U koloni sećanja, kao i u Novom Sadu, brojni građani su nosili fotografije svojih predaka, koji su poginuli u oslobodilačkim ratovima. Bile su istaknute i državne zastave Srbije

I Kikinđani odali počast žrtvama nacista! Svečano uz duvački orkestar i ruske i srpske zastave (FOTO)
besmrtni puk (4) - Copyright 24sedam

Dan pobede nad fašizmom, 9. maj, u Kikindi je, posle dve godine pauze zbog pandemije korona virusa, ponovo obeležen šetnjom “Besmrtnog puka”.

Kolona se kretala najužim centrom grada, od spomenika „Tuga” do Gradske kuće, a prolazak kolone pratila je adekvatna muzika Duvačkog orkestra.

Sa "Georgijevskim lentama“ i bedževima "Besmrtnog puka Kikinda“, veliki broj Kikinđana, učesnika šetnje, bio je u današnjoj koloni sa fotografijama poginulih rođaka i predaka, državnom zastavom Republike Srbije, istorijskim zastavama, zastavom “Besmrtnog puka”.

Najstariji učesnik šetnje ponovo je bio Marko Vuković (97), borac iz Drugog svetskog rata i najstariji živi oslobodilac Kikinde u ovom ratu. Ponovo je nosio fotografiju brata Petra koji je streljan sa samo 22 godine.

 

U okviru kulturno - umetničkog programa ispred gradske kuće je održano nekoliko recitala i muzičkih tačaka koje su izveli članovi ADZNM „Gusle“ iz Kikinde i pevačke grupe „Zvuci s kamena“ iz Novog Sada.

Povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, šetnje su održane u više gradova u Srbiji, a centralna proslava je bila u prestonici kulture - Novom Sadu.

Manifestacija „Besmrtni puk“ prvi put je organizovana u Rusiji 2011. godina, kada je ulicama grada Tomska marširalo 5.000 ljudi noseći slike predaka stradalih u Otadžbinskom ratu.

Učesnici godišnje na Dan pobede prolaze u koloni ulicama gradova sa fotografijama svojih rođaka - veterana vojske i mornarice, partizana, podzemnih boraca, boraca otpora, stražnih radnika, zarobljenika koncentracionih logora.

Rusija, odnoso tadašnji SSSR je podneo najveće gubitke, a prema istorijskim podacima stradalo je 25 miliona Rusa.

Bonus video

 

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike