Neka svet upamti da je na Dan pobede pao nacizam: Slavimo dan kad je Nemačka "bačena na kolena" i trijumfovao zdrav razum

09.05.2022

05:02

0

Autor: M.Vukićević

Besmrtni puk je međunarodni javno, civilno-patriotski pokret za očuvanje ličnog sećanja na generacije iz Drugog Svetskog rata

Neka svet upamti da je na Dan pobede pao nacizam: Slavimo dan kad je Nemačka "bačena na kolena" i trijumfovao zdrav razum
Besmrtni puk (2) - Copyright AP/Denis Tyrin

Širom sveta danas se obeležava Dan pobede nad nacizmom u Drugom svetskom ratu, a parade pod nazivom "Besmrtni puk" odale su počast nastradalima u ratu.

 Pokret "Besmrtni puk" je osnovan 2007. godine. Prošle godine je ova inicijativa dobila nacionalni značaj, a parade predstavljaju pomen svim učesnicima i podsećaju da je mnogo porodica izgubilo svoje volje u borbi protiv nacizma.

Šta je Besmrtni puk?

Besmrtni puk je međunarodni javno, civilno-patriotski pokret za očuvanje ličnog sećanja na generacije iz Drugog Svetskog rata. Nastao je u Rusiji 4. februara 2014, a prvi put u ovakvom obliku orgnizovan je 2012. u ruskom gradu Tomsku. Učesnici godišnje na Dan pobede prolaze u koloni ulicama gradova sa fotografijama svojih rođaka - veterana vojske i mornarice, partizana, podzemnih boraca, boraca otpora, stražnih radnika, zarobljenika koncentracionih logora.

Rusija, odnoso tadašnji SSSR je podneo najveće gubitke, a prema istorijskim podacima stradalo je 25 miliona Rusa.

Obeležavanje u Srbiji

Svečano obeležavanje Dana pobede nad fašizmom danas će biti upriličeno uz počasni marš „Besmrtni puk“ u centru Beograda.

Na glavnom postamentu u okviru Groblja oslobodilaca Beograda gradski čelnici položiće vence povodom obeležavanja državnog praznika, 9. maja – Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Foto: Wikipedia
 

 

Pored šetnje u Beogradu, „Besmrtni puk“ će biti organizovan i u Zaječaru i Kikindi, dok će avioni 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije, u ponedeljak od 12.00 do 13.00 nadletati područje Užica, Požege, Čačka, Kragujevca, Jagodine, Ćuprije, Paraćina, Kruševca, Trstenika i Kraljeva.

U Novom Sadu šetnja će početi u 14 časova kod spomenika Žrtvama racije na Keju, potom će ići Bulevarom cara Lazara, Stražilovskom, Žarka Zrenjanina, Ignjata Pavlasa i Dunavskom do Trga Republike, a na tom mestu će biti održan i kulturno-umetnički program oko 16 časova. Tom prilikom obratiće se predsednik Matice srpske profesor dr Dragan Stanić.

Na Trgu slobode 9. maja od 17.00 do 22.00, biće održan Festival Evrope praćen koncertom „Bolji smo zajedno“ (20.00; mladi muzičari i gosti: Ivana Peters, Frajle, Ana Stanić, Zoe Kida, Bilja Krstić, Kiki Lesendrić i Stevan B. Karanac). SKCNS Fabrika biće mesto koncerta bendova Plavi ptičić, Keckec i Severtransi, Kralj Čačka i Eyesburn (19.00; ulaz besplatan).

Putin prošle godine upozorio na povratak nacizma?

Predsednik Rusije Vladimir Putin je prošle godine na tradicionalnoj vojnoj paradi u Moskvi osudio povratak „nacističkih, rasističkih i rusofobnih" ideologija u svetu.

- Uvek ćemo pamtiti da je veličanstvenu pobedu nad nacizmom ostvario sovjetski narod - rekao je Putin i pozvao na minut ćutanja za žrtve.

Putin je izjavio da će Rusija uvek „čvrsto" braniti svoje interese i kritikovao je, kako je naveo pokušaje prekrajanja istorije.

- Rusija će neumorno braniti međunarodno pravo.

Andrei Gorshkov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

 

- Istovremeno, čvrsto ćemo braniti naše nacionalne interese i osigurati bezbednost našeg naroda - rekao je Putin pred vojnicima na Crvenom trgu.

Rekao je da se ideje potekle iz nacizma ponovo pojavljuju, osuđujući rasističke, antisemitske i rusofobne izjave, kao i izjave o nacionalnoj superiornosti.

Kasnije je Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov pojasnio da je predsednik posebno imao na umu nedavni marš u Kijevu u znak sećanja na SS diviziju Galicija.

Skup, koji je 28. aprila održalo nekoliko desetina pristalica ukrajinskih nacionalističkih organizacija, osudio je, između ostalih, ukrajinski Institut za nacionalno sećanje, kao i predsednik Vrhovne rade Dmitrij Razumkov.

Koja je važnost 9. maja za Rusiju?

Drugi svetski rat bio je najveći oružani sukob na svetu do današnjeg dana.

Započeo je invazijom na Poljsku u septembru 1939. godine (iako to nije datum koji obeležava Rusija) i završio se 1945. godine.

Živote je izgubilo desetine miliona ljudi; milioni drugih bili su raseljeni širom sveta.

Sovjetski Savez nalazio se u savezničkoj koaliciji koja je porazila nacističku Nemačku u ovom ratu i bio je verovatno najteže pogođen od svih, jer se veliki deo borbi odvijao na njegovoj teritoriji.

U maju 1945, nacistička Nemačka potpisala je bezuslovnu predaju u Drugom svetskom ratu, prihvativši poraz u Evropi.

Foto: Wikipedia
 

 

Ovaj pravni dokument okončao je sva neprijateljstva na kontinentu, mada je rat protiv Japana u Aziji nastavljen sve do avgusta iste godine.

Zvanična, definitivna predaja potpisana je nadomak Berlina kasno uveče 8. maja, a Nemci su zvanično prekinuli sve operacije u 23:01 po lokalnom vremenu - u Moskvi je tada već prošla ponoć.

Dan pobede, poznat i kao Dan pobede u Evropi, stoga se obeležava 8. maja u većini evropskih zemalja i SAD, a 9. maja u Rusiji, Srbiji i Belorusiji.

Dan pobede okončao je dugi i krvavi rat u kom je većina porodica u Sovjetskom Savezu izgubila najbliže, ali je tek mnogo kasnije prerastao prvobitnu svrhu komemoracije i postao ključno ideološko sredstvo države.

Skoro dve decenije po okončanju rata, 9. maj nije bio nacionalni praznik u Sovjetskom Savezu i obeležavao se samo u velikim gradovima vatrometom i lokalnim svečanostima.

Putinova čestitka Ukrajincima

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas uoči proslave Dana pobede da je zajednička dužnost svih da se spreči oživljavanje nacizma koji je doneo toliko patnje ljudima.

- Neophodno je da sačuvamo i prenesemo našim potomcima istinu o događajima iz perioda rata, zajedničke duhovne vrednosti i tradiciju bratskog naroda - rekao je on

Putin je iskoristio priliku da i liderima LNR i DNR takođe čestita godišnjicu pobede u Drugom svetskom ratu.

On je ovaj, za mnoge zemlje važan praznik, čestitao i Ukrajincima i Gruzijcima.

Bonus video:

 


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike