Najnoviji korona presek: Nešto manji broj novozaraženih i preminulih!

06.05.2022

14:27

0

Pratite nove informacije o virusu u našoj zemlji

Najnoviji korona presek: Nešto manji broj novozaraženih i preminulih!
Najnovija vest Korona - Copyright 24sedam

U Srbiji je u poslednja 24 časa na korona virus testirano 8.279 osoba, od kojih je 509 novozaraženih. Nažalost, preminule su 4 osobe, a na respiratorima se trenutno nalazi 22 pacijenta.

Jučerašnji presek

Koronavirus je juče potvrđen kod 589 osoba. Na koronavirus testirano 9.416 osoba, preminulo je 6 osoba, a na respiratorima se nalazio 21 pacijent.

Infektolog Delić o bolesti jetre kod dece: I pre 27 godina smo se susreli sa nepoznatim uzročnikom, najverovatnije je reč o adenovirusu

Hepatitis nepoznatog porekla širi se među decom širom sveta, a infektolog Dragan Delić kaže da to nije nikakav misteriozni hepatitis, kako se pominje u javnosti već akutni hepatitis koji, kako objašnjava, predstavlja akutno zapaljenje jetre praćeno oštećenjem ćelija jetre.


Delić navodi da jetru mogu oštetiti virusi i da uzrok oštećenja mogu biti i autoimune i metaboličke bolesti. Brojni uzroci mogu dovesti do akutnog oštećenja jetre, a ovaj koji sada uzrokuje bolest kod dece je još uvek nepoznat naveo je Delić za Tanjug.

Kako kaže to nije nije ništa novo i da smo se prvi put sa nepoznatim uzrokom koji oštećuje jetru kod dece susreli još 1995. godine. On objašnjava da najviše liči na virusno oštećenje i dodaje da se kod nas i u svetu vrše istraživanja kako bi se utvrdilo koji je to virus.

Naveo je da se sa akutnim hepatitisom susreće redovno u svojoj praksi i dodao da od šest do osam odsto pacijenata na njegovom odeljenju godišnje ima oštećenja jetre nepoznatog uzroka.

- Postoji sumnja da je reč o adenovirusu koji nam je poznat, a on je dokazan još 1953. godine. To je virus koji se prenosi kapljičnim putem, ali i putem vode, u bazenu. Najčešće obolevaju predškolska ili školska deca i kod njih adenovirus uglavnom izaziva upalu ždrela, povišenu telesnu temperaturu i uvećane žlezde - naveo je Delić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike