U Beogradu urađena nesvakidašnja operacija: Mladiću operisan maligni tumor karlice i kuka

05.05.2022

19:55

0

Autor: 24sedam

Operaciju je izveo klinički asistent dr Stanislav Rajković, uz pomoć visokostručnih kolega iz Službe za ortopedsku onkologiju Instituta "Banjica" i asistenciju profesora Lija Džejsa

U Beogradu urađena nesvakidašnja operacija: Mladiću operisan maligni tumor karlice i kuka
Ilustracija - Copyright Tanjug/Ministarstvo zdravlje/Aleksandar Angelovski

U Institutu za ortopediju "Banjica" u Beogradu urađena je nesvakidašnja operacija. Operisan je sedamnaestogodišnjak koji boluje od malignog tumora karlice i kuka.

Operaciju je izveo klinički asistent dr Stanislav Rajković, uz pomoć visokostručnih kolega iz Službe za ortopedsku onkologiju Instituta "Banjica" i asistenciju profesora Lija Džejsa iz Velike Britanije koji je specijalno za ovu priliku gost, uz stručnu pomoć za ugradnju sofisticiranog ortopedskog implantata.

Kako je prošla operacija?

Dr Rajković je rekao da je operacija trajala šest sati i da je sve prošlo odlično.

- Tumor je odstranjen u celosti, a karlica i kuk su rekonstruisani protezom. Postoperativno će se intenzivno pratiti stanje, nadamo se da neće biti komplikacija. Očekujemo da pacijent počne da hoda od ponedeljka - rekao je Rajković posle operacije za RTS.

Operacije ovakvog tipa decenijama nisu rađene u Srbiji, a na ovom nivou ovo je bilo prvi put. Celokupno lečenje je multidisciplinarno i u njemu neposredno učestvuju visokospecijalizovani patolozi, onkolozi, radioterapeuti i radiolozi.

Foto: Wikipedia
 

 

Tim stručnjaka se nada da će ova operacija biti uvod u mnoge buduće ovakve i slične operacije – da će savremeni implantati postati svakodnevno dostupni u njihovom radu.

U čemu je posebnost ove operacije?

Posebnost ove operacije je u načinu na koji su njegova kost i zglob rekonstruisani. Endoproteza za ovog pacijenta je donirana.

- Posebnost ovog slučaja je u tome što tumor zahvata karličnu kost, zglob kuka i gornji okrajak butne kosti, usled čega će defekt nakon resekcije tumora biti veliki i posledični funkcionalni ispad bi bio toliki da pacijent nikada ne bi bio u mogućnosti da hoda.
 Kada se uzme u obzir da je reč o mladom čoveku, čiji će funkcionalni zahtevi biti značajni, neophodno je nastali defekt rekonstruisati.

 Taj deo operacije je specifičan i do sada u ovom obliku nije rađen u našoj zemlji.

Zahvaljujući našim saradnicima iz firme "Orthoaid" koji su zastupnici velike kompanije za proizvodnju ortopedskih implantata "Implantcast" iz Nemačke, ova skupa endoproteza je donirana i  iskorišćena da ovaj pacijent dobije nedostajući deo karlice, kuk i deo butne kosti i na taj način dobije mogućnost da hoda i obavlja veći deo svakodnevnih aktivnosti i tako vodi normalan život.

Foto: Wikipedia
 

Značaj ove operacije je i u tome što se nadamo da će ona biti uvod u mnoge buduće ovakve i slične operacije, odnosno da će savremeni implantati postati svakodnevno dostupni za naš rad.

Pripreme za kompleksni zahvat?

Pripremamo se za svaku operaciju, a za ovakvu – pripreme su višemesečne. One podrazumevaju analizu reakcije tumora na hemioterapiju i zahvaćenosti kostiju, zgloba i mekih tkiva, određivanje linija resekcije kojima se tumor u celosti odstranjuje, zatim projektovanje implantata u saradnji sa inženjerima, priprema instrumentarijuma za ugradnju proteze u kosti i dosta drugih detalja.

Tumor kostiju je izlečiv

- U ortopedsko-onkološkoj hirurgiji većina slučajeva su posebni na neki način što ovu hirurgiju čini teškom i zato je mogu raditi samo visokospecijalizovani hirurzi.O transplantaciji kostiju se ne priča mnogo, od samog pacijenta se uzima kost, zatim od drugog donora ili od pokojnika. Tehnika je zahtevna, mali je broj hirurga koji se time bavi, može li se to naučiti i spoznati do kraja ili je baš "kost u grlu" - rekao je dr Rajković.

Pexels
 

Transplantacija kosti je jedna od često korišćenih tehnika u celoj ortopediji. Posebno često se koristi u ortopedskoj onkologiji. Kost ili, češće, deo kosti može se uzeti od samog pacijenta i presaditi na mesto defekta. Koštani graft se može uzeti i od živog donora ili sa pokojnika, tzv. kadaverični graft.

Mogućnosti za transplantacije su mnogobrojne, kost je materijal kod koga nema značajne reakcije organizma, odnosno odbacivanje transplantata je retko, ali je problem u njegovoj ugradnji u akceptorsku kost na mestu gde je postavljen.

U prethodnim godinama smo značajno napredovali u ovoj oblasti, usvojene su nove tehnike fiksacije klinovima i posebnim pločama sa šrafovima koji pacijentu omogućavaju da koristi ekstremitet dok ugradnja transplantata traje, nekada i više godina.

U čemu je najjača "Banjica", od Atine do Beča?

Institut za ortopediju "Banjica" je ustanova od izuzetnog značaja za naše zdravstvo. Značaj se ogleda u kvantitetu, odnosno ogromnom broju pacijenata koji su svake godine pregledani i na različite načine lečeni, posebno oni koji su operisani, ali važnije, ogleda se u kvalitetu lečenja. Određena stanja, bolesti i povrede mogu se lečiti samo na "Banjici".

Ovde se posebno ističu lečenje tumora o kome smo govorili, zatim lečenje oboljenja kičme, neka oboljenja kod dece, zatim složene operativne procedure ugradnje veštačkih zglobova i korekcije ranije ugrađenih proteza i neke tehnike za rešavanje najtežih preloma.

Bolnicu kao što je "Banjica" nemaju mnoge države u bližem i širem okruženju, i ova ustanova se mora čuvati, odnosno sve navedene grane ortopedske hirurgije moraju ostati pod njenim krovom, jer jedino kadar, infrastruktura i celokupna logistika koju ima "Banjica" omogućavaju da se ove visoko sofisticirane hirurške procedure izvode na način kako je to neophodno da bi rezultati bili dobri.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike