Bliže se proslave mature, roditelji se već hvataju za glavu: Samo za šminku i frizuru treba i do 9.000 dinara, a gde su haljine i cipele!

05.05.2022

06:30

0

Kada se podvuče crta, može vas koštati i nekoliko stotina evra

Bliže se proslave mature, roditelji se već hvataju za glavu: Samo za šminku i frizuru treba i do 9.000 dinara, a gde su haljine i cipele!
matura/Ilustracija - Copyright Pixabay

Bliži se i to doba godine. Kada se deca raduju, a roditelji muku muče da li će moći da isprate njihove želje i ideje uoči maturske večeri.

Svi roditelji osmaka i svršenih gimnazijalaca znaju za taj čuveni sastanak pred kraj godine kada se govori o proslavi, a nešto češće se za glavu hvataju oni koji imaju ćerke, jer je za njih karakterističnije doterivanje.

Dok momci izaberu odelo ili farmerke i košulju, mame ženske dece u mislima imaju i organizovanje frizera, šminkera i manikira i pronalazak idealne haljine i obuće.

Naravno da je taj događaj poseban za svakog roditelja, ali može iziskivati i pozamašnu sumu novca. Mogućnosti je pregršt, a raspon cena je od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dinara.

"Viklerčići, pomadice, parfemi"

Pixabay
 

Jasno je da svaki roditelj želi da detetu omogući da izgleda baš onako kako je ono zamislilo za svoje specijalno veče, ali s porastom cena usluga to neće moći svako i da priušti.

Kontaktirali smo s frizerskim salonima na više lokacija i dobili okvirne cene frizura. Ipak, sve morate uzeti u obzir, od dužine kose do kompleksnosti frizure.

Tako, ukoliko želite da napravite punđu, cena na Novom Beogradu je okvirno 3.000 dinara.

Mesecima unapred kreću pripreme

Kako priča jedna mama za 24sedam, već su polako počele pripreme u njihovoj porodici.

- Počeli smo da kupujemo sitnice koje će nam biti potrebne, planiramo uskoro da krenemo i u potragu za torbicom. Moramo ovako, ili jednostavno da odvajamo novac sa strane jer je teško sa jednom platom izdvojiti odmah za sve - objašnjava D.B.

Ukoliko pak želite opuštenije lokne sa podizanjem nekih pramenova, cena na Dorćolu je od 2.000 do 5.000 dinara, dok na Voždovcu u jednom salonu traže za elegantni rep od 1.000 do 3.000 dinara.

Još ako vaše dete poželi i da se ofarba, na početnu cenu dodajte bar još 6.000 dinara.

Sa trepavicama ili bez njih?

Pixabay
 

Kada je reč o svečanoj šminki, cena je manje-više ista kod svih šminkera. Jedina razlika je u tome da li želite izgled sa veštačkim trepavicama ili bez njih.

Cena se kreće od 40 evra bez trepavica do 50 evra sa njima. Ipak, ta cena znatno raste kada je u pitanju šminkanje kod poznatih šminkera.

U Novom Sadu je nešto jeftinije, pa biste svečano šminkanje sa trepavicama i bez trepavica platili 2.500 dinara.

Na sajtu za zakazivanje saznajemo da je cena šminke čak i do 7.000 dinara. 

Duga ili kratka haljina?

Pixabay
 

Večita dilema sa kojom se svaka devojčica susreće. Ipak, ovde su vam ruke najmanje vezane.

Raspon cena je od 2.000 dinara pa do nekoliko stotina evra ukoliko birate brendirane haljine.

Jedan poznati butik skoro jeizbacio svoje modele za ovogodišnju maturu, a cena kratke haljine sa tilom i štrasom košta 11.900 dinara.

Sve više je onih koji svečane haljine prodaju putem društvenih mreža, pa je odluka na vama, da odaberete ono što vam se dopada i procenite da li cena odgovara kvalitetu.

Uvek je opcija i šivenje haljine, ali ona, iako nudi jedinstvenost, nije jeftinija.

Jedinstvena cena ne postoji, a može se kretati od 2.000 do 3.000 dinara, ali i do nekoliko hiljada više.

Isto tako treba obratiti pažnju da je u ovu cenu retko uračunat i materijal, koji možete nabaviti sami, ili pak kod krojačice.

Tu su i sekondhend radnje koje vam mogu ponuditi neke vintidž modele.

Tim baletanke ili tim štikle?

Pixabay
 

Još jedna dilema je da li kupiti obuću sa štiklom ili pak ići u baletankama. Neke devojčice se odluče za obe opcije, pa se u toku večeri preobuju. 

Kao i za haljine, i ovde imate pregršt opcija. Na Bulevaru se mogu pronaći razni modeli štikli, od otvorenih do zatvorenih, sandala, onih sa nižom i višom petom, a cene se kreću od 2.500 do 6.000 dinara.

Kada govorimo o brendiranim radnjama, budite spremni da date i do 12.000 dinara, što je jedna od nižih cena za dobar par cipela.

Ukoliko se vaša devojčica odluči za patike na maturi, u poznatim sportskim radnjama cene "modnih patika" kreću se od 4.000 do 10.000 dinara.

A šta je sa noktima?

Pixabay
 

Devojčice obično rade popularni francuski manikir za maturu, što u zavisnosti od salona da salona košta od 1.500 do 2.000 dinara, dok je izlivanje noktiju od 1.700 dinara pa naviše. Nemojte se začuditi ukoliko vam u nekom salonu za ovu uslugu zatraže i 3.000 dinara.

U nekim salonima se crtanje po noktima dodatno naplaćuje, od 200 do 500 dinara.

Treća opcija je popularno učvršćivanje noktiju gelom, a cene se kreću od 1.500 dinara.

Instant saveti sa mreža

Inače, poslednjih godina sa popularizacijom društvenih mreža, mnoge devojčice počele su da traže savete za maturu na Instagramu i Tik-toku od poznatih blogerki i influenserki. 

 

Ipak, ovo može biti mač sa dve oštrice, jer koliko god one imale najbolju nameru, ponekad njihovi predlozi prevazilaze uzrast devojčica, a komercijalizacija pojedinih modela im onemogućava da komadima daju svoj lični pečat.

 

Upravo jedna takva polemika povela se i na Tviteru. 

 

Jedna poznata influenserka na Tik-toku i model snimila je svoje predloge za devojčice za malu maturu, kao i za one starije za veliku.

 

Ženska populacija bila je oduševljena kombinacijama, ali se i postavilo pitanje finansijske mogućnosti da se sve isprati.

Biti jedinstvena

Pixabay
 

Ipak, kada se sve sabere i oduzme, najvažnije je biti jedinstvena, a za to zaista ne mora mnogo novca da se izdvoji.

Setite se samo naših mama, koje su dolazile u zvoncarama na maturu, a opet ih je krasila neka jedinstvena lepota.

Isto tako, možete se odlučiti za opciju šivenja sopstvene haljine, što će onemogućiti da se desi ono što nijedna devojčica ne želi - da ima istu haljinu kao još neka.

 

 

Matura je nešto što treba da vam ostane u najlepšem sećanju, kao kruna osmogodišnjeg ili četvorogodišnjeg prijateljstva, zato je možda najlepše da se umesto profesionalnog šminkera odlučite za šminkanje sa drugaricom, ili pak da za frizuru iskoristite mamine papilotne uz žurku sa drugaricama.

Za koju god od pobrojanih opcija da se opredelite, važno je da se pre svega lepo osećate i da uživate u proslavi. Biće vremena i za tešku šminku, duge haljine, visoke potpetice...

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike