Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević objavio demanti o budžetu, pa spomenuo odnos sinova i maćehe! "Sve će se rešiti..."

05.05.2022

10:04

0

Autor: D.A.

"Katarina i ja smo prodali svoju privatnu imovinu u inostranstvu i uložili nekoliko miliona evra da spasemo dvor od propadanja"

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević objavio demanti o budžetu, pa spomenuo odnos sinova i maćehe! "Sve će se rešiti..."
princ filip karadjordjevic profimedia-0402899156 - Copyright Profimedia

Kraljevska porodica u Srbiji je nedavno uzburkala javnost. Prvi povod svakako su bili abdikacija princa Petra Karađorđević u korist mlađeg brata Filipa i reakcije prestolonaslednika Aleksandra, koji je bio uvređen gestom starijeg sina, jer tradicija i procedura nisu ispoštovane u ovom činu. Ipak, glavna tema medija ubrzo su postale spletke na dvoru čije konce vuče žena Aleksandra Karađorđevića, princeza Katarina.

Fokus medija bili su odnosi u kraljevskoj porodici, pogotovo između maćehe Katarine i sve trojice sinova Aleksandra Karađorđevića. Ipak, prestolonaslednik se oglasio i objavio demanti na pisanje medija, ali samo o tokovima njihovog novca, dok odnos svoje druge žene i sinova iz prvog braka nije spominjao, samo je naglasaio da su ih zajedno odgajali.

Profimedia
 

- Dugo sam ćutao, pokušavajući da zadržim porodični život za sebe, jer kraljevska porodica se ne razlikuje od bilo koje druge na svetu, porodične stvari smatramo svetim i privatnim. Ali u ovom trenutku je plasirano previše poluinformacija i dezinformacija i mislim da narod mora da zna istinu. Da odgovorim na takozvano pitanje budžeta, koje se toliko puta ponavljalo i na koje sam odgovarao mnogo puta u prošlosti, ali ono se stalno pojavljuje opet, zarad lažnog publiciteta - u vreme kraljevine, zemlja na kojoj se nalazi kraljevski kompleks je kupljena, a dvorovi su izgrađeni i održavani privatnim sredstvima mog dede, kralja Aleksandra I i oca, kralja Petra II.

- Nedemokratski režim koji je vladao Jugoslavijom posle Drugog svetskog rata ga je protivzakonito konfiskovao 1947. godine, zajedno sa svom ostalom privatnom imovinom moje porodice, i od tada je Dvorski kompleks u državnom vlasništvu. Moja porodica i ja smo 2001. godine dobili pravo da živimo u našoj porodičnoj kući, ali je vlasništvo ostalo na strani države. Republika Srbija, preko Ministarstva kulture, daje budžetska sredstva za potrebno i neophodno održavanje kraljevskog kompleksa. Ovo je veliko imanje, sa dva stara dvora i pomoćnim zgradama, koje zahteva mnogo rada i brige. Pre nego što su budžetska sredstva bila odobrena i počela da pristižu, što se dogodilo tek nekoliko godina nakon našeg povratka u Srbiju, moja supruga, princeza Katarina i ja smo prodali svoju privatnu imovinu u inostranstvu i uložili nekoliko miliona evra da spasemo dvor od propadanja. Upravo zbog toga je bilo moguće da se ovo prelepo mesto otvori za posetioce, što je inače bila jedna od mojih prvih odluka po povratku u Srbiju. A kompleksu je bilo neophodno mnogo radova da bi mogao da bude otvoren za javnost. I takođe je potrebno stalno održavanje da bi se održao u valjanom stanju.

- Kao što sam već rekao u uvodnoj rečenici, iako je kraljevska porodica svakako veoma prisutna u očima javnosti i veliki obim naših aktivnosti je dobro poznat svima, mi takođe želimo da deo naših života ostane privatan, kao što i svaki drugi pojedinac želi. Svetost porodice je nešto što je dobro poznato našem narodu, što je deo svih nas, i svako bi bio povređen kad bi vidio da se o njemu šire lažne vesti. I to boli i mene i celu moju porodicu. Svako ko hrani medije lažima i izvrće istinu treba da se duboko stidi, to nije nešto što pristojan čovek sebi sme da dozvoli. Svaki ispravan čovek bi se postideo takvih dela. Sve porodične stvari će se rešavati tamo gde i treba da se rešavaju - unutar porodice. I ja ću se, kao starešina kraljevskog doma, postarati da tako i bude. Mi ne živimo život kao iz bajke, jer takav život postoji upravo samo u bajkama. Samo da vam navedem nekoliko primera pogrešnih informacija koje su objavljene - sastanak Krunskog saveta je otkazan, ali samo zato što želim da se lično sretnem sa svojim savetnicima - kad se vratim u Srbiju, sastanak će biti održan.

- Rad moje supruge je usmeren na humanitarne aktivnosti, koje su dobro poznate javnosti. Kao što sam već rekao, budžetska sredstva se koriste za održavanje Dvorskog kompleksa i nemaju nikakve veze s radom moje supruge, koji je u okviru njene fondacije. I šta god da neko misli o njoj, meni ili bilo kom drugom članu porodice, korišćenje ružnih imena je nepristojno i ne zaslužuje odgovor. Ona je ta koja je zajedno sa mnom odgajala moje sinove i izvela ih na životni put i na tome sam joj neizmerno zahvalan. Među mnogim drugim dezinformacijama je i ona da je gospodin Ljubodrag Grujić član Krunskog saveta, jer ga tako predstavljaju u medijima, što on više nije, i to nije nešto što se dogodilo juče. Apelujem na sve da prestanu da pišu neistine, jer to samo šteti svima, a ne donosi dobro nikome.

Podsetimo, između ostalog, jedan od dokaza za loše odnose između sinova prestolonaslednika Aleksandra i njihove maćehe jeste objava na Fejsbuku Filipa Karađorđevića u kojoj govori da su odnosi u porodici narušeni. On je jednom prilikom napisao da jedan kružić koji gravitira oko dvora ne želi dobre odnose među braćom.

Katarina Karađorđević, prema saznanjima medija, loše je prihvatila brak princa Filipa i Danice, ćerke poznatog srpskog slikara Cileta Marinkovića, jer njena porodica nije dovoljno imućna za njen ukus, pa je i to jedan od razloga što Filip Karađorđević gradi svoju porodicu i čini sve dalje od dvora.

Princ Filip i njegova supruga princeza Danica žive u Srbiji sa sinom Stefanom, koji je prvi Karađorđević rođen u Srbiji od Drugog svetskog rata. Dete im ide u državni vrtić, a ništa od povlastica kao deo kraljevske porodice ne koriste. Ipak, kada je bilo reči o njihovom povratku u Srbiju, iako su naglašavali da neće živeti na dvoru, princeza Katarina je na sve načine pokušavala da ih odgovori od toga, želeći dvor za svoju ćerku iz prvog braka, na šta ona nema pravo.

Činjenica je, a oni to i ne kriju, da sva trojica sinova prestolonaslednika Aleksandra nisu u dobrim odnosima sa svojom maćehom princezom Katarinom i da je tu seme razdora u srpskoj kraljevskoj porodici. "Glasine" je potvrdio i dvorski heraldičar i član Krunskog saveta Ljubodrag Grujić, koji je prisustvovao ceremoniji tokom koje je princ Petar abdicirao.

- Kakav bi to dvor bio da nema dvorskih spletki. Neke stvari mogu, neke ne mogu da se kažu. Očekujem pritiske od klike koja ne želi da metapolitika uspe. Nije tajna da postoje ogromna neslaganja maćehe Katarine sa Filipom i Petrom, ali očekujem da će se ona rešiti - kazao je Grujić nakon abdikacije na jednoj televiziji.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike