Odzvonilo bahatim vozačima?! Uskoro oduzimanje vozila i trajno oduzmanje dozvole!

02.05.2022

12:24

0

Sadašnja praksa je da se vozaču koji sakupi sakupi 18 bodova oduzima vozačka dozvola, a on zatim ide na seminar u Agenciju za bezbednost saobraćaja, koji traje 40 časova, posle čega mu se vraća dozvola

Odzvonilo bahatim vozačima?! Uskoro oduzimanje vozila i trajno oduzmanje dozvole!
Unsplash

Bahatih vozača je zaista mnogo, a trenutna praksa kažnjavanja kao da nije urodila plodom.

Naime, sadašnja praksa je da se vozaču koji sakupi sakupi 18 bodova oduzima vozačka dozvola, a on zatim ide na seminar u Agenciju za bezbednost saobraćaja, koji traje 40 časova, posle čega mu se vraća dozvola.

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, koji je u pripremi, predviđa pak da će dozvole biti trajno oduzimane, a da će neodgvoorni vozači ostajati i bez vozila.

-Postavlja se pitanje koji je to broj puta koji ćemo dozvoliti nekome da izgubi dozvolu i da mu se vrati. Negde praksa razvijenih zemalja kaže da je to dva do tri puta, posle čega ta osoba ide na posmatranje i preglede da se vidi da li ima neki problem, i ako ga ima trajno mu se oduzima dozvola - objašnjava direktor Agencije za bezbednost saobraćaja (ABS) Duško P

On ističe da nije pristalica kažnjavanja, jer smatra da imamo dobro izgrađen sistem kažnjavanja i otkrivanja saobraćajnih prekršaja, već uvođenja saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja u svim školskim i predškolskim ustanova.

Kazne kratkotrajnog efekta, moramo da radimo na edukaciji

Pexels
 

 

-Ono na čemu moramo da radimo je edukacija ljudi. Kazne su kratkotrajnog efekta i neće trajno uticati na promene ponašanja - poručuje Pešić. On dodaje da se tako radi u razvijenim zemljama i da je to stav Agencije, struke i Ministarstva unutrašnjih poslova.

-Uvođenjem predmeta saobraćajno obrazovanje i vaspitanje u školske i predškolske ustanove decu ćemo od malih nogu učiti opasnostima i rizicima. Onda smo na taj način formirali generacije dece pešaka, a zatim i generacije mladih vozača- poručuje Pešić.

Kada vozač sakupi 18 poena, ostaje privremeno bez dozvole, a vreme do ponovnog dobijanja vozačke dozvole nije ograničeno i može trajati duže od dve godine.

Vozač kome je jednom već oduzeta dozvola zbog skupljenih 18 bodova sledeći put će izgubiti dozvolu ako skupi 15, pa zatim sa skupljenih 12 poena.

Poeni za saobraćajne prekršaje se poništavaju posle dve godine

On objašnjava da ako nekome naplatimo kaznu zbog sigurnosnog pojasa, to neće mnogo uticati na promenu njegovog ponašanja, već da treba da mu objasnimo zašto je važno da koristi pojas, i da ako nismo vezani, a imamo vazdušni jastuk u kolima, da će nas taj vazdušni jastuk ubiti.

Pešić takođe upozorava da nas 3. maja, na kraju praznika, očekuje povratak ljudi kućama i velike gužve, posebno na graničnim prelazima, i apeluje na sve vozače da ne pokušavaju da nadoknade izgubljeno vreme na naplatnim rampama i u kolonama povećavajući brzinu.

 

Bonus video

24sedam TV

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti