Katolički vernici danas slave Uskrs: Nadbiskup Hočevar poručio - tamo gde vlada zajedništvo, tamo cveta i nada!

17.04.2022

06:44

0

Autor: J.B.O.

Nadbiskup Stanislav Hočevar u Uskršnjoj poslanici naveo je da u teškim vremenima smisao svega treba tražiti u veri

Katolički vernici danas slave Uskrs: Nadbiskup Hočevar poručio - tamo gde vlada zajedništvo, tamo cveta i nada!
jaja uskrs 24sedam goran sivački (4) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Katolički vernici danas proslavljaju Uskrs, jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Tradicionalna priprema za proslavu Uskrsa počela je juče, na Veliku subotu, danom ćutanja u iščekivanju Isusovog uskrsnuća, kada su vernici išli na bdenje.

Današnju proslavu karakterišu brojni običaji, među kojima je bojenje jaja i pevanje veselih, svečanih pesama.

Jaja se najčešće boje pomoću ljuske crvenog luka, cvekle, korijena broća ili crvenog radiča da bi se dobila crvena boja, a često se jaje umotavalo u tkaninu unutar koje se postavlja travka ili listić, obično detelina, tako da bi jaje istim postupkom dobilo zanimljiv ukras.

U Uskršnjoj poslanici beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar je poručio da tamo gde vlada zajedništvo, tamo cveta i nada. Kako je naglasio, Uskrs nas tako i uvek usmerava u nove dane, dane rascvetavajućih mogućnosti.

Upozorava sve koji se zadovoljavaju jedino materijalnim posedovanjem i uživanjem, da će njihovo kraljevstvo biti kratkog daha.

Tanjug/ Strahinja Aćimović
 

Nadbiskup Stanislav Hočevar u Uskršnjoj poslanici naveo je da u teškim vremenima smisao svega treba tražiti u veri.

- Budući da smo svi mi kao delitelji naše zajedničke povesti pozvani na pozornicu istorijskog događanja i to ne u doba mnogobrojnih, nego u doba radikalnih promena, svi smo mi mnogo snažnije pozvani da svestranije nego nekada tražimo kraljevstvo Isusa Hrista i njegovu pravednost - naveo je Hočevar.

Dodao je i da će nam samo snaga traganja za kraljevstvom i njegovom pravednošću osigurati sve što za život potrebno.

Pozvao je da, s obzirom na to da je neupitno na delu moć Božjeg Proviđenja, i to uprkos svim našim ličnim i kolektivnim granicama, okusimo međusobno ovu besplatnu dobrotu zajedništva.

- A tamo gde vlada zajedništvo, tamo cveta i nada. Uskrs nas tako i uvek usmerava u nove dane, dane rascvetavajućih mogućnosti - istakao je u Uskršnjoj poslanici.

Nadbiskup Hočevar je čestitao svima srećan i blagosloven Uskrs.

- Hrist je uskrsnuo - zato i mi možemo započeti novi život. Možemo slobodno živeti Njegovo Kraljevstvo apsolutne snage ljubavi i udisati svuda i uvek Njegovu Pravdu. Da, Hristos vaskrese - Vaistinu vaskrese! Radujmo se, sestre i braćo! I, deleći svima mir i radost, otvarajmo puteve nade, puteve najradosnije vesti: Hrist je ustao iz mrtvih! - naveo je u Uskršnjoj poslanici beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike