Rus koji je zadužio Srbiju: Vitalij Bulah je bio dobrovoljac na Košarama, Albanci se hvalili njegovim ubistvom (VIDEO)

09.04.2022

20:33

0

Autor: M. Vu.

Na početku rata na Kosovu i Metohiji, došao je u Jugoslaviju i stavio se na raspolaganje Vojsci Jugoslavije, zajedno sa nekoliko stotina ruskih dobrovoljaca

Rus koji je zadužio Srbiju:  Vitalij Bulah je bio dobrovoljac na Košarama, Albanci se hvalili njegovim ubistvom (VIDEO)
kosare tviter dinarski masiv - Copyright Foto: Printskrin/Tviter/Dinarski masiv

Ruski dobrovoljci učestvovali su i u odbrani SR Jugoslavije od varvarske agresije NATO pakta 1999. godine. Jedan od njih, Vitalij Bulah Glebovič (34) iz Smidoviča, u Jevrejskoj oblasti Habarovskog regiona, ruski oficir, diplomac na višoj vojnoj školi u Omsku. 

Vitalij je diplomirao 1990. godine na Višoj školi u Omsku taktičku komandu motorizovanih grupa. Jedan od uzornih vojnika ruske vojske, poznat po junaštvu, jer je na službi u Azerbejdžanu zadobio teške povrede potresa mozga prilikom jedne operacije spašavanja u kojoj se pokazao.

Na početku rata na Kosovu i Metohiji, došao je u Jugoslaviju i stavio se na raspolaganje Vojsci Jugoslavije, zajedno sa nekoliko stotina ruskih dobrovoljaca, među kojima su bili Anatolij Lebed i Albert Andijev.

Dolazak Rusa u prvim danima bombardovanja 1999. godine bio je toliko veliki da su po nalogu NATO-a okolne zemlje ubrzo zabranile njihov ulazak u Srbiju.

Glebovič je herojski poginuo 19. maja 1999. godine na Košarama u okršajima protiv šiptarskih terorističkih grupa.

Njegovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni i sahranjeni.

Albanci se hvalili ubistvom

Albanska televizija se svojevremeno hvalila snimkom kako su ubili Vitalija. Potresan snimak pokazuje mrtvo telo ruskog dobrovoljca na Košarama, ali nikada nije dokazano da je na snimku bio Rus.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike