Korona posustaje, ali novi virus hara Srbijom! Obolelo više od 260.000 ljudi, a stigao kad mu vreme nije

07.04.2022

06:15

0

Trenutno su u opticaju tri virusa gripa: A (H1), A (H3) i tip B

Korona posustaje, ali novi virus hara Srbijom! Obolelo više od 260.000 ljudi, a stigao kad mu vreme nije
Ilustracija - Copyright Profimedia

U trenutku kada se broj zaraženih od koronavirusa smanjuje iz dana u dan, u Srbiji je počeo da se povećava broj zaraženih od sezonskog virusa gripa.

Proteklih dana u izveštajima beogradske Hitne pomoći moglo se videti da im se tokom noći javlja veći broj građana zbog povišene temperature i simptoma prehlade ili gripa.

Ovo možda ne bi bilo tako čudno da izveštaji ne pokazuju smanjenje broja obolelih od kovida. Međutim, misterije nema, jer je najverovatnije u pitanju sezonski grip koji je, sa zakašnjenjem, počeo da hara Srbijom. Zapravo, broj obolelih svakim danom je sve veći.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", trenutno su u opticaju tri virusa gripa: A (H1), A (H3) i tip B, a dominantan je A (H3).

U Institutu kažu da je od početka sezone registrovano 263.298 obolelih od oboljenja sličnih gripu.

- To je veći broj u odnosu na prethodne tri sezone - naglasili su u zavodu.

Profimedia
 

Objasnili su i da poslednjih nedelja broj zaraženih raste, naročito među decom, ali i među zaposlenima i starijima od 65 godina. Jedino smanjenje broja zaraženih je zabeleženo u kategoriji od 15 do 29 godina.

Ono što začuđuje jeste da se broj zaraženih povećava u vreme kada bi, zapravo, trebalo da se smanjuje. Iako bi jedan od razloga mogao biti to što većina građana više ne nosi maske, a kontakti su učestaliji, virusolog Ana Gligić ima drugačije mišljenje.

- Klima je u pitanju. Klimatski uslovi dosta remete sve ovo. I ta zagađenja koja imamo jako utiču na viruse. Inače, to su standardni virusi koje su nam donele ptice - objašnjava ona.

Gligićeva kaže da su virusi gripa tipični kada se menjaju vremenske prilike.

- Uvek na prelazima između hladnoće i vrućine, i obrnuto, javlja se grip. To je neki zakon prirorode. Grip je obično najaktivniji u februaru ili martu, a onda kreće stagnacija. A zašto je ove godine zakasnio, teško je reći - rekla je ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike