Savet deda Tike zlata vredan: Vozač u desetoj deceniji otkrio koja je tajna sigurne vožnje!

30.03.2022

05:00

0

U Ivanjici svi dobro znaju Tikomira i njegov beli "mercedes", a mnogi od njih su se sa njim i provozali

Savet deda Tike zlata vredan: Vozač u desetoj deceniji otkrio koja je tajna sigurne vožnje!
16485475851580459792ivanjica-tikomir-besevic-najstariji-vozac-fotorina - Copyright RINA

Deda Tika iz Ivanjice sa svoje 94 godine najstariji je aktivni vozač u Srbiji. Ipak, iako je i dalje vitalan i spretan, morao je ključeve svog "mercedesa" da okači o klin. Nakon isteka vozačke dozvole, sada na polovini desete decenije, ona mu više nije produžena. Iza njega je više od 70 godina vozačkog staža, kao i na hiljade pređenih kilometara, a njegovo ime kao vozača svakako će ostati upamćeno ne samo u Ivanjici već u čitavoj državi.

- Sad će drugi da me voze ili ću da idem peške. Mada, u ovim godinama i nemam neku potrebu za dalekim relacijama. Od kuće do moje kafane, do prodavnice i do lekara, i to je to - kaže Tihomir Bešević.

RINA
 

Ovaj Ivanjičanin najbolji je dokaz da su godine zapravo broj na papiru i da je stanje duha najbitnije. Dok je bio mlađi, bez problema je vozio do Turske, Italije, Nemačke i Austrije, a tokom svog višedecenijskog vozačkog staža, ostao je, kako kaže, veran "kralju automobila" - "mercedesu".

- Tih davnih četrdesetih, kad sam počeo da vozim, prvo sam kupio "pežoa", a posle njega "mercedes". Od kada sam prvi put seo u njega, proizvođača više nisam menjao. Za mene je "mercedes" neprikosnoven - rekao je deda Tika, i dodao da je oprez najbitniji u saobraćaju, bez obzira na to koliko godina imate.

- Voziti prema ograničenjima i ne biti bahat u saobraćaju, voditi računa o sebi, ali i poštovati druge učesnike. To čini dobrog vozača - naglašava ovaj Ivanjičanin.

RINA
 

U Ivanjici svi dobro znaju Tikomira i njegov beli "mercedes", a mnogi od njih su se sa njim i provozali.

- Tika je odličan vozač, pažljiv i poštuje propise. Kad ga ja vozim, uvek mi suflira da usporim, čim malo jače stanem na gas. To je valjda ta stara škola - rekao je Tikomirov prijatelj Aco.

RINA
 

I dok neki njegovi vršnjaci ne mogu ni da ustanu iz kreveta, ovaj Ivanjičanin, spretan i okretan, srušio je sve predrasude o starosti. Meštani i komšije kažu da je Tika takav vozač da bi bez problema mogao da vozi i do 100. godine, ali zakon je ipak rekao - ne.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike