Male promene u preporuci Ministarstva prosvete vezane za organizovanje đačkih ekskurzija

21.03.2022

18:19

0

Probni završni ispit je, kaže, u petak 25. test iz matematike, u subotu u 09.00 sati iz srpskog jezika, a u 11 kombinovani test

Male promene u preporuci Ministarstva prosvete vezane za organizovanje đačkih ekskurzija
ipad-3765920_1280 - Copyright pixabay/steveriot1

Ministarstvo prosvete izdalo je preporuke za rekreativnu nastavu, ekskurzije, zimovanja i druga putovanja učenika i dece u školama. Dragan Filipović, načelnik Školske uprave Ministarstva prosvete, kaže da direktori škola ne moraju da daju i traže podatke o broju zaražene dece od lokalnih kriznih štabova.

Dragan Filipović je rekao da u praksi, kada je reč o izvođenju ekskurzija, se promenilo to da direktori škola više nisu u obavezi da traže podatak od lokalnog Kriznog štaba o broju zaražene dece.

- To nije obaveza direktora da moraju da imaju takav podatak, niti da oni moraju lokalnoj zajednici da dostave neki takav podatak. Kada je reč o samim školama, Ministarstvo insistira na snažnim preporukama za pridržavanje mera. I mi smo u komunikaciji sa direktorima kada je reč o Gradu Beogradu, kolektivima, roditeljima. Još postoje pitanja i sarađujemo. I u tim kolektivima imamo kolege i decu koja su zdravstveno ugrožena - kaže Filipović.

Slika ekrana/TV RTS
 

Prema njegovim rečima, u nekim većim školama neke odeljenske starešine poštuju, a neke se ne pridržavaju mera.

- Trenutno je na nivou Srbije 0,2 procenta dece obolelo, a 0,3 odsto zaposlenih u sistemu obrazovanja i vaspitanja. Tako je i u Beogradu. Škole su i dalje u obavezi da svake srede dostavljaju podatke Ministarstvu prosvete o broju zaražene dece i nastavnog i vannastavnog osoblja - dodaje Filipović.

Navodi da je i do sada bilo da, ako je reč o dužem putovanju, roditelji su morali da dostave podatke od izabranog lekara da je dete zdravo.

- U tom smislu se ništa nije menjalo - istakao je Filipović.

Probni završni ispit je, kaže, u petak 25. test iz matematike, u subotu u 09.00 sati iz srpskog jezika, a u 11 kombinovani test.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike