Novosađani dočekali "Sokola": Istorijski momenat za Srbiju - Vučić i Orban na prvoj vožnji brzom prugom! (FOTO/VIDEO)

19.03.2022

07:23 >> 13:44

0

Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Beograd-Budimpešta počeli su 2017. godine

Novosađani dočekali "Sokola": Istorijski momenat za Srbiju - Vučić i Orban na prvoj vožnji brzom prugom! (FOTO/VIDEO)
voz u - Copyright 24sedam/Dijana Antonijević

Brzi voz "Soko"stigao je u Novi Sad! Svečanom otvaranju prisustvovali su predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Nakon tačno 33 minuta, "Soko" je uspešno završio svoju prvu vožnju. Na železničkoj stanici predsednika i ostale diplomate, dočekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, kao i veliki broj Novosađana.

Na početku se prisutnima obratio predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban, pozdravljajući ih na srpskom sa "Dobar dan".

- Ovo je za vas veliki dan, došao sam da vam prenesem čestitke mađarskog naroda. U proteklih 70 godina povezivali smo zemlje u pravcu istok - zapad, a u međuvremenu se to proširilo. Trebalo je mnogo sati da se iz vašeg divnog grada stigne do Budimpešte i znamo da to nije prirodno u modernom svetu. Zato smo sa vašim predsednikom Vučićem formirali savez u želji da to promenimo i hoćemo, ovo je jedan od dokaza. Povezujemo dve zemlje, prestonice i na taj način ćemo olakšati život i Srbima i Mađarima - rekao je Orban.

- I Mađari i Srbi su narod sa teškom istorijskom sudbinom, ali zahvaljući vašem predsedniku, ova dva naroda su veoma bliska. Nikada naše prijateljstvo nije bilo tako blisko, kao sada. Ovo je dokaz da ćemo zajedno uraditi još mnogo sjajnih stvari. Istina je da smo mi malo zaostali za vama, vi ste bili malo brži i brže ste napredovali, ali ja želim i ovom prilikom da vam obećam da će do 2025. godine ova linija između Beograda i Budimpešte biti u funkciji - dodao je predsednik mađarske Vlade.

- Želim mnogo uspeha Srbiji, sačuvaćemo prijateljstvo i mir.

Nakon Orbana, prisutnima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

- Mnogo vam hvala što ste u ovolikom broju došli, ne mogu da vam opišem koliko sam ponosan. Posle 60 godina smo obnovili ovu stanicu, posle toliko godina ćete moći da stignete za 33 minuta do Novog Sada. Naši snovi se ostvaruju. Putovanja nam omogućavaju nova prijateljstva i poštovanja drugih naroda i kultura - rekao je Vučić.

- Na početku se nalazila paradigma da "Srbija uvek kasni". Drago mi je da smo uspeli da je srušimo. Postali smo Srbija koja privlači investitore i koja ima prijatelje. Poput Viktora Orbana. Pre deset godina se putovalo za sat vremena i 40 minuta. Danas, to je najmodernija železnica, naše brze pruge gradili su kineski i ruski prijatelji, zajedno sa nama gradili su budućnost naše zemlje. Nadzor su sprovodili Nemci, a Švajcarci su nam poslali vozove. Oni su naša budućnost, vozovi, koji sada saobraćaju između dva najveća grada, a uskoro i do Niša - dodao je.

On se još jednom zahvalio svima.

- Železnica je najbezbedniji transport, zahvalan sam svima koji su doprineli njenoj izgradnji.

Osvrnuo se i na Orbanove reči.

- Više puta je Orban govorio džentlmenski da sam ja doprineo istinskom i iskrenom prijateljstvu između Srba i Mađara, a najviše je tome doprineo upravo on. Njegova želja da nastavi da radi na tome bila je izuzetna - istakao je Vučić.

- Kada Brisel neće da se zamera onim većim, Mađarska nikada nije pognula glavu. To moramo da poštujemo. U ovoj teškoj krizi, bilo šta da nedostaje Mađarskoj, Srbija će biti prva da joj to ponudi i obrnuto. Tako se grade prijateljstva i na to sam veoma ponosan. Ponosan sam na na narod jer zahvaljući vama imamo sve. Nastavićemo da gradimo zemlju i da se radujemo. Srbija je trajno posvećena miru i prosperitetu, nadam se da će i ova pruga doprineti bar malo tome, čestitam narode, ovo je vaših ruku delo - zaključio je predsednik.

Nova era

Na putu do Novog Sada, Vučić je još jednom istakao značaj brze pruge.

- Samo sam čekao ovaj trenutak, za ovo živite. Viktor mi je rekao da je ovo nova era. Ne možete da poverujete da će ovaj voz za 33 minuta biti u Novom Sadu. Gotovo neverovatno, sednete, nešto popijete, u Budimpešti ste... - rekao je Vučić.

- Voz se kreće brzinom većom  od 200km/h - dodaje.

Mađarski premijer Viktor Orban nadovezao se: 

- Mnogi samo pričaju, a predsednik Vučić i radi. Ovo je zaista nova era. Odnosi Srbije i Mađarske su odlični i ovo će mnogo značiti za dalje produbljivanje odnosa - rekao je Orban.

Među putnicima nalaze se i premijerka Ana Brnabić, ministar Siniša Mali, ministar Tomislav Momirović, ministarka Irena Vujović, ministarka Maja Gojković, ministar Aleksandar Vulin, gradonačelnik Beograda Zoran Radojićić, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, Ištvan Pastor, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko... 

- Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sa Tijanom i Goranom pred polazak i puštanju u saobraćaj deonice pruge Beograd – Novi Sad, u okviru međunarodne pruge Beograd – Budimpešta.

- Naš san se ostvario! Hvala predsedniče! - stoji u opisu objave.

Veliki broj Novosađana očekuje brzi voz, koji bi trebalo da stigne za pola sata iz prestonice.

Tanjug/Zoran Žestić
 

Od sutra će i prvi sugrađani moći da se provozaju "Sokolom", a do tada vam donosimo fotografije unutrašnjosti najmodernijeg voza u Srbiji.

Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Beograd-Budimpešta počeli su 2017. godine - 138 godina od puštanja prve pruge u Srbiji i gotovo pola veka od puštanja pruge Beograd-Bar.

Izgradnja železnice za velike brzine predstavlja najveći investicioni i infrastrukturni projekat u ovom delu Evrope. Kada zajendički projekat Srbije, Mađarske i Kine bude završen, od Beograda do Budimpešte putovaće se za manje od tri sata. Izgradnja 75 kilometara pruge finansirana je iz ruskog i kineskog kredita, a vrenost radova je 915 miliona dolara.

Tanjug/Anđelko Utješanović
 

Najzahtevniji deo na deonici od Stare Pazove do Novog Sada bila je izgradnja tunela i vijdaukta Čortanovci sa 103 noseća stuba. Na celoj deonici izgrađeno je 120 novih objekata, podvožnjaka, nadvožnjaka i železničkih stanica, od kojih su neke renovirane, a neke novoizgrađene. Od 20. marta počinje komercijalna upotreba brze pruge na kojoj će saobraćati i srpski "Sokolovi" - "Štadlerovi" vozovi "kiš 200".

- Mašinovođa sam 28 godina i u svom radnom veku nikada nismo imali bolji vozni park. Ovo je savršenstvo sad. Nove vozove nema niko u okruženju. Ovo je top, radimo po novom ETSC sistemu - kaže mašinovođa Zoran Đurđević.

Dnevno 36 polazaka, u promotivnom periodu cena karte 300 dinara

Na relaciji Beograd-Novi Sad-Beograd planirano je ukupno 36 polazaka dnevno. Po pet polazaka imaće "intercity" voz koji će stajati samo na stanici Novi Beorgad. Putovanje traje 36 minuta. Po četiri polaska imaće "ekspresregio" voz, na kome isto saobraća "Soko", stajaće na sedam stanica, a vožnja će trajati u proseku 48 minuta.

Tanjug/Anđelko Utješanović
 

Štadlerove elektromotorne garniture, koje su na srpskim prugama od pre nekoliko godina, imaće po devet polazaka na "regio" liniji, stajaće na 11 stanica a putovaće se prosečno 57 minuta. U promotivnom periodu cena karte biće 300 dinara za polaske od Beograda do Novog Sada, dok deca do sedam godina ne plaćaju kartu.

Red vožnje

TInter City vozovi iz stanice Beograd Centar za Novi Sad polaziće u 5.55, 7.34, 10.05, 14.05, 16.30, 18.03 i 20.05 časova, dok će Regio vozovi polaziti u 6.00, 7.00, 9.03, 11.00, 13.00, 15.15, 17.03, 19.10 i 22.20 časova, navodi se u saopštenju.

Inter City vozovi iz Novog Sada polaziće u 7.04, 8.30, 12.01,16.04, 17.45, 20.01 i 22.02 časova, dok će Regio vozovi polaziti u 5.28, 7.46, 9.02, 11.01, 13.00, 15.17, 17.03, 19.16 i 21.01 časova.

Zbog nastavka radova u stanici Novi Beograd, vozovi u ovoj stanici se trenutno neće zaustavljati.

Od nedelje, putnici će moći od Beograda do Novog Sada da osete prednosti brzih pruga, a sudeći prema najavama, ovako će se od 2025. godine putovati i do Budimpešte i drugih evropskih gradova.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike