Planirate put u Grčku? Dobra vest - novo pravilo za ulazak u ovu zemlju stupa na snagu!

15.03.2022

09:47

0

Nema više popunjavanja PLF obrasca za Srbe koji idu u Grčku

Planirate put u Grčku? Dobra vest - novo pravilo za ulazak u ovu zemlju stupa na snagu!
Copyright Pixabay/Profimedia

Na snagu danas stupa novo pravilo, odnosno olakšica za ulazak u Grčku. Naši državljani više ne moraju da popunjavaju PLF obrazac za ulazak u ovu zemlju.

Ovo je najpre objavljeno u grupi "www.grckainfo.com".

 

 

To je za 24sedam potvrdio i Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne organizacije turističkih agencija (Juta).

-Ta odluka danas stupa na snagu i verujem da će smanjiti nervozu koja je postaojala kod naših turista. Iako smo posle dve godine već svi ušli u štos, najstarijim građanima je to predstavljalo problem. Takođe, i naše kolege - turistički radnici će moći da predahnu jer su mahom oni to popunjavali - kaže Aleksandar Seničić.

Tanjug/Tanja Valić
 

 

The Passenger Locator Form - PLF obrazac je jedan od ključnih elemenata u borbi protiv suzbijanja korona virusa. Svi putnici su bili dužni da popune svoj PLF obrazac najmanje 24 sati pre ulaska u Grčku, pružajući detaljne informacije o mestu polaska, trajanju prethodnog boravka u drugim zemljama i adresi na kojoj će boraviti u Grčkoj.

Inače, sva ravila za ulazak u Grčku možete naći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Ovo su uslovi: 

- Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku, avionom ili preko nekog od otvorenih drumskih prelaza. Za ulazak turista otvoreni su 24 časa sledeći drumski granični prelazi:

- sa Bugarskom: Promahonas, Ormenio, Nimfea i Eksohi;

- sa S. Makedonijom: Evzoni, Niki i Dojrani;

- sa Albanijom: Kristalopigi, Kakavia, Mavromati;

- sa Turskom: Kastanjez i Kipi.

- Sva lica, starija od pet godina, koja dolaze iz država članica Evropske unije (EU) i Šengenskog sporazuma, kao i trideset tri (33) zemlje koje nisu članice EU, koje su pristupile EU sistemu digitalnog sertifikata kovida 19 (Europian Union Digital Covid Certificate, EUDCC), među kojima je i R. Srbija, mogu ući u R.Grčku uz posedovanje Evropskog digitalnog sertifikata kovid 19, odnosno:

a) Sertifikata o vakcinaciji, koji je važeći nakon navršenih najmanje četrnaest (14) dana od dana vakcinacije protiv korona virusa i ne više od devet (9) meseci nakon završetka osnovne vakcinacije (druga doza), odnosno bez vremenskog ograničenja za putnike koji su primili i buster dozu. Evropski digitalni sertifikat sadrži sledeće elemente: ime i prezime lica (kako je navedeno u putnoj ispravi), tip primljene vakcine, broj primljenih doza i datum vakcinacije, ili

b) Sertifikata o preležanoj bolesti korone, koja je konstantovana laboratorijskim RT-PCR testom ili brzim antigenskim testom (Rapid test). Evropski digitalni sertifikat o preležanoj bolesti se izdaje četrnaest (14) dana nakon prvog pozitivnog testa i važi sto osamdeset (180) dana, ili c) Negativnog RT-PCR testa, ne starijeg od 72 sata pre ulaska u Grčku, ili negativnog antigenskog (rapid) testa, ne starijeg od 24 časa pre ulaska u Grčku, na prisustvo virusa korona virusa.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike