Roditelji okačili 70.000 fotki svoje dece zbog trenda na Instagramu! Stručnjaci upozoravaju: Stanite, to je raj za pedofile!

11.03.2022

20:30

0

Svako postavljanje fotografija dece na društvene mreže je njihovo javno izlaganje

Roditelji okačili 70.000 fotki svoje dece zbog trenda na Instagramu! Stručnjaci upozoravaju: Stanite, to je raj za pedofile!
Pixabay/Profimedia

Trend objavljivanja fotografija dece na društvenim mrežama sve češće dobija jednu novu dimenziju. Naime, mnogi roditelji su, u želji da isprate određeni trend na društvenoj mreži, spremni čak da objave i fotografije svoje dece u određenim grupama.

Nešto slično desilo se nedavno na Dan sinova, kada je na Instagramu osvanuo haštag #happynationalsonday. Ovo ne bi bilo tako čudno da za vrlo kratko vreme korisnici nisu okačili više od 70.000 fotografija svojih sinova. I to najčešće dece!

Ovakvo ponašanje naišlo je na osudu pojedinih korisnika Instagrama.

- Ljudi, neke trendove jednostavno ne morate i ne treba da ispratite... bez obzira na to da li je vaš profil privatan ili javan. Story koji je postavljen u okviru ovakvih stikera je JAVAN. Pravi mali "raj" za pedofile. Bar sakrijte lice deteta, jer svaki story može i da se skine na telefon, printskrinuje itd. - napisala je jedna korisnica.

Pisac Vladimir Arsić, koji je istraživao policijsku akciju hvatanja pedofila "Armagedon", kaže za 24sedam da je svako postavljanje fotografija dece na društvene mreže njihovo javno izlaganje.

- I tu su moguće zloupotrebe. Imali smo slučaj otmice devojčice u naselju Braća Jerković, gde su upravo na osnovu fotografije na mreži "tipovali" dete koje su želeli da otmu. Čim imate jedan takav utvrđen slučaju, postoji bar pet onih neutvrđenih - kaže Arsić.

Profimedia
 

On objašnjava da fotografije poluobnažene ili obnažene dece često postaju predmet trgovine na internetu.

- Prošle godine smo imali jedan slučaj hapšenja u Hrvatskoj i dva u Crnoj Gori gde su deca pomoću "pametnog sata" fotografisana na plaži, a te fotke su kasnije prodate na internetu. Pedofilija nikada nije toliko promovisana i nije bila omogućena ljudima. Ranije su pedofili mogli da priđu deci koja su ih poznavala, a sada im društvene mere omogućavaju da priđu bilo kom detetu. A sami roditelji postavljaju fotografije za kojima oni žude - kaže Arsić.

On dodaje i to da mu nije jasna potreba roditelja da objavljuju fotografije svoje dece, pa čak i da ih šalju na razna takmičenja.

- Prijavljivanje za najlepšu bebu, recimo, jedna je potpuna sumanutost - objasnio je Arsić.

Objavljuju fotke dece, a ne razmišljaju o posledicama

Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu kaže za 24sedam da mnogi roditelji objavljuju fotografije svoje dece na društvenim bez previše razmišljanja kako i na koji način fotografija njihovog deteta može da se zloupotrebi. 

- Većina roditelja nisu edukovani, ne znaju na koje sve načine takva onlajn aktivnost može ugroziti bezbednost njihove dete. Roditelji su i pre digitalizacije imali potrebu da pokazuju fotografije svoje dece, samo u današnje vreme fotografije mogu da dopru do većeg broja ljudi - kaže on.

ATA Images/M.M.
Igor Jurić

Jurić je objasnio i kakve sve vrste "predatora" postoje na internetu.

- Kada govorimo o predatorima, postoje oni koji zloupotrebljavaju fotografije tako što sakupljaju materijal i prodaju sadržaj na kojima se nalaze deca. Takođe, postoji grupa predatora koja samostalno dolaze do fotografija i snimaka na kojima su deca. Naravno jedna od tehnika predatora može biti i ova akcija - objašnjava on.

- Iako u našoj zemlji postoji zakon koji „štiti“ dete ukoliko neko deli na mrežama fotografije naše dece ali je to nekada već u rukama predatora i na raznim stranicama ili u nekim bazama podataka, i naj način predator koristi fotografije dece u svrhu zadovoljenja svojih nagona i potreba. Otkrivanjem previše informacija o svojoj deci omogućavamo potencijalnim internet predatorima da nas lakše targetiraju i napadnu - kaže on. 

Jurić dodaje da, bez obzira da li smo dete ili odrasli ljudi, adresa kancelarije u kojoj radimo, ime škole, teretane ili škole plesa u koju idemo su informacije koje ne bi trebalo da budu dostupne svima.

- Važno je da razmislimo pre nego što postavimo fotografiju svog deteta onlajn, kako bi se bavili prevencijom a ne intervencijom - zaključio je Jurić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: R.M.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti