Izložba koja odgovara na pitanje „Zašto nisi prijavila?“ (FOTO)

10.03.2022

14:40

0

Autor: K.P.

Mini izložba predstavlja kolaž internet komentara kojima autorke nastoje da daju jedan od odgovora na pitanje „Zašto nisi prijavila?“ i ponude alternativni javni govor koji podržava i ohrabruje žrtve

Izložba koja odgovara na pitanje „Zašto nisi prijavila?“ (FOTO)
06 - Copyright Izložba/Jelena Jaćimović

Izložba „Hej, ispravile smo vam ovo!“ otvorena je na Savskom šetalištu na Kalemegdanu kojom se autorke Jelena Jaćimović i Aleksandra Mališić priključuju pokretu #nisamprijavila i adresiraju problem sekundarne viktimizacije žrtava seksualnog nasilja u javnom prostoru. Izložbu je podržala Rekonstrukcija Ženski fond i biće otvorena za posete narednih sedam dana.

Mini izložba predstavlja kolaž internet komentara kojima autorke nastoje da daju jedan od odgovora na pitanje „Zašto nisi prijavila?“ i ponude alternativni javni govor koji podržava i ohrabruje žrtve.

Među komentarima na internet portalima ispod vesti o nasilju koje je pretrpela neka žena postoji veliki broj onih koji krivicu svaljuju na žrtvu a ne na nasilnika, komentari uvreda, nipodaštavanja i pretnji žrtvi, upravo, seksualnim nasiljem. Sa druge strane, u značajnoj meri prisutni su i kometari koji prosto pozivaju na linč nasilnika. Ono što nedostaje su komentari koji saosećaju sa žrtvom i razumeju je. Između pasivne osude nasilnika i prijave nasilja institucijama je prazan prostor – prostor koji treba da bude ispunjen podrškom žrtvi, u kome ona može da se oseća bezbedno i sigurno da nasilje prijavi, prostor u kome smo sve i svi aktivne/i.

-  Aleksandra i ja smo skupile komentare koji su se nalazili na društvenim mrežama, a koji su upućeni ka žrtvama zlostavljanja. Naš cilj je bio da napravimo paralelu kako ti komentari mogu da izgledaju i kako treba da izgledaju. U digitalnom prostoru ljudi osećaju neku vrstu hrabrosti ili ipak kukavičluka da osude žrtvu tj. vređaju, a akcenat u tom trenutku bi trebalo da bude na rečima podrške. Žrtvi bi trebalo pre svega da se veruje i cilj izložbe je takođe da taj digitalni prostor veoma utiče na to da li će osobe da prijave zlostavljanje. Izdvojila smo neke komentare i napravile neku paralelu s tim kako bi to trebalo da izgleda ne u nekom idealnom svetu, već normalnom - rekla je za 24sedam Jelena Jaćimović, jedna od autorki.

Protekla godina bila je godina ženskog glasnog progovaranja o pretrpljenom seksualnom nasilju i početak borbe protiv seksualnog nasilja prema ženama. 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike