Besplatne vrtiće žele svi, a da li je to stvarno moguće? Istraživali smo koji će prvi problemi biti kada se krene u projekat

24.02.2022

19:00

0

"Ako želimo da se okrenemo ka detetu moramo da ulažemo u proširenje kapaciteta državnih predškolskih ustanova"

Besplatne vrtiće žele svi, a da li je to stvarno moguće? Istraživali smo koji će prvi problemi biti kada se krene u projekat
devojcica vrtic pixabay (1) - Copyright Pixabay

Država Srbija najavila je da se razmatra mogućnost da privatni i državni vrtići budu besplatni za svu decu od 1. septembra. Mnogi roditelji, ali i zaposleni u vrtićima, raduju se tome, ali i navode da to neće biti jednostavan projekat i da postoji mnogo faktora koji moraju prvo biti rešeni.

Predsednica Samostalnog sindikata predškolskog obrazovanja i vaspitanja Srbije Bosiljka Jovanović kaže za 24sedam da je njihove članove obradovala vest da država razmatra mogućnost da vrtići budu besplatni za sve, ali da trenutno nema kapaciteta da se rasterete prekobrojne vrtićke grupe i da se mora obaviti mnogo stvari pre realizacije te odluke.

- Mnogi roditelji su jedva uspeli da upišu decu, a još kad sve bude besplatno, tek tada neće biti mesta. Ako želimo da se okrenemo ka detetu i ako je ono već osnovna kapitalna investicija ove države, onda moramo da ulažemo u proširenje kapaciteta državnih predškolskih ustanova, i to za postojeći broj dece - kaže Jovanovićeva.

Ona ističe da kapaciteta nema dovoljno ni kad su u pitanju postojeći vrtići koje roditelji plaćaju.

- Imamo više upisane dece u vrtiće nego što bi trebalo. U jednom prostoru ponekad imamo po dve grupe dece, a tako ne može da se radi. Prosečna dolaznost dece bude i po 180 odsto, a ne 90 - dodaje predsednica Sindikata.

Kako kaže, postoji i problem radne snage.

- Takođe, sa našom decom neko mora da radi, bilo u privatnoj bilo u državnoj ustanovi. Tako da imamo i problem radne snage, mladi neće da rade ovaj posao, za koji se većina i školovala, jer su male zarade. Mi smo se borili i za to. Kad odu ovi koji već rade, mi ćemo ostati bez kadra  - objašnjava Jovanovićeva, i zaključuje:

- Naša poruka je - ako želite da ulažete u decu, ulažite u infrastrukturu.

Pixabay (Ilustracija)
 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je pre neki dan da se razmatra mogućnost da od 1. septembra država preuzme plaćanje državnih i privatnih vrtića i da bi ta pronatalitetna mera koštala državu oko 70 miliona evra. On je istakao i da je cilj da se uvođenjem besplatnih vrtića poveća broj dece u njima za 35 do 40 odsto.

Grade se novi vrtići

Ipak, Beograd pokreće izgradnju. Kako je najavljeno, Grad Beograd je u utorak izabrao izvođače za projektovanje i izgradnju dva nova vrtića u Bloku 8a na Novom Beogradu i u zemunskom naselju Altina.

Zamenik gradonačenika Goran Vesić izjavio je da će sa najpovoljnijim ponuđačima biti zaključeni ugovori za projektovanja i izgradnju ova dva objekta, u vrednosti od 512 miliona dinara, za smeštaj 426 dece.

- Kombinovana dečja ustanova u Bloku 8a imaće bruto površinu od 1.170 kvadratnih metara i u njoj će moći da bude smešteno 156 dece. Kompleks vrtića imaće 3.901 kvadratni metar, neto vrednost projektovanja i izgradnje je 169 miliona dinara, a rok za završetak radova je 455 dana - rekao je Vesić.

Kako se dodaje, kombinovana dečja ustanova uz Ulicu Pavla Vuisića u Altini imaće bruto površinu od 1.990 kvadratnih metara i moći će da primi 270 dece.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike