"Srbijo moja!" Deca iz Leposavića pesmom poslala snažnu poruku! (FOTO/VIDEO)

15.02.2022

13:06

1

"Ovakve pesme bodre, snaže, ulivaju volju i optimizam, jačaju izdržljivost, nacionalnu svest i karakter koji je potrebno negovati kod mladih na KiM", istakla je profesorka Biljana Pavlović

"Srbijo moja!" Deca iz Leposavića pesmom poslala snažnu poruku! (FOTO/VIDEO)
deca Leposavić - Copyright printscreen/youtube/KPU Rašanka Novi Pazar

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, deca iz Leposavića pripremila su pesmu "Srbijo moja“, uz spot koji prati priču o muzičkom i nacionalnom vaspitanju.

Profesorka Biljana Pavlović komponovala je muziku koja nosi poruku o slozi našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

- Govori o tome koliko toga dobrog i korisnog možemo da učinimo za decu i omladinu kada smo udruženi i kada zajedno delujemo u ostvarivanju važnih vaspitnih i društvenih ciljeva - istakla je za Kosovo onlajn prof. Biljana Pavlović sa Učiteljskog fakulteta u Leposaviću, koja je zajedno sa vaspitačicom Ivanom Todić realizovala ovaj projekat.

- Ovakve pesme bodre, snaže, ulivaju volju i optimizam, jačaju izdržljivost, nacionalnu svest i karakter,  patriotizam, a to su upravo one vrednosti i osobine koje je potrebno negovati kod mladih na Kosovu i Metohiji, kako bi opstali u veoma složenim društvenim uslovima na Kosovu i Metohiji. Zato je podrška ovakvim aktivnostima od neprocenjivog značaja za ljude na ovoj teritoriji - dodala je profesorka.

 

Ona je istakla da snimanje nije bilo nimalo lako, ali da mališane ništa nije pokolebalo.

- Snimali su na temperaturi iznad 45 stepeni, zatim, snimanje na Kamilji kod krsta, zahtevalo je da deca ustanu jako rano, zatim snimanje na Gazimestanu je takođe bilo jako napeto i stresno. Snimanje u studiju je takođe za njih bilo jako iscrpno jer je trajalo satima. Međutim, sve to ih nije pokolebalo, i  ni u jednom trenutku  nije bila dovedena u pitanje njihova volju da  učestvuju u svim tim aktivnostima, jer su želeli da upravo ovom pesmom čestitaju svojoj zemlji rođendan. Pokazali su da su deca ne samo božurova, već deca Kosovskih junaka - govori Pavlovićeva.

Snimalo se  u Leposaviću, i u okolini Leposavića i Leška, u Kosovskoj Mitrovici, kao i u južnom delu pokrajine: na Gazimestanu, u Prizrenu, u Bogorodici Ljeviškoj, u Svetim Arhangelima, i u Gračanici. 

printscreen/youtube/KPU Rašanka Novi Pazar
 

Pesma je izvedena još 2018. godine na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću, povodom promocije knjige Nacionalno vaspitanje u nastavi muzičke kulture, čiji su autori profesorke prištinskog Univerziteta Biljana Pavlović i Dragana Sarajlić. 

Tekst pesme napisao jedanaestogodišnjak

Sama pesma postoji već više od deceniju, kada ju je napisao novopazarac Luka Božović sa samo 11 godina. Mentor mu je bio Nenad Radenković Jera, kosovsko-metohijski pesnik. 

printscreen/youtube/KPU Rašanka Novi Pazar
 

Sve aktivnosti vezane za realizaciju pesme i spota, omogućila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, eparhija Raško-prizrenska, Učiteljski fakultet Prištinskog Univerziteta, Opština Leposavić, Predškolska ustanova Naša radost iz Leposavića i Kulturno-prosvetno udruženje Rašanka iz Novog Pazara. 

Pesmu izvode Deca božurova: Emilija Jezdić (solista), Marija Barać, Dušica Tonić, Sofija Jevremović, Dunja Gvozdenović, Marta Simić, Dunja Miladinović, Magdalina Martinović, Ajla Emini, Magdalena Milivojević,  Petra Đerković i Sara Koneski. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike