Ko skriva istinu o nestalim bebama? Ni sud ne dobija sve papire, kažu im da su nestali u poplavama!

07.02.2022

20:00

0

"Najveći broj zdravstvenih ustanova ne poseduje nikakvu dokumentaciju, sa objašnjenjem da je ona uništena u poplavama, havarijama i slično"

Ko skriva istinu o nestalim bebama? Ni sud ne dobija sve papire, kažu im da su nestali u poplavama!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Pred Višim sudom u Novom Sadu u toku je 90  postupaka o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji. 

Iako bi se očekivalo da su sudu dostupni podaci u vezi sa ovim slučajevima, u praksi čak i oni imaju probleme da dođu do njih.

- Iako su postupci još uvek u toku, mora se primetiti da i sud nailazi na niz prepreka i teškoća u utvrđivanju činjenica, s obzirom na to da najveći broj zdravstvenih ustanova nije pravilno i uredno vodio evidenciju, niti je postupao po procedurama, ukoliko su procedure i bile propisane, i da je zbog proteka vremena, ali i drugih razloga, veoma teško doći do medicinskih radnika, lekara, medicinskih sestara i drugih lica koja bi eventualno imala saznanja o sudbini nestale dece - piše u saopštenju suda dostavljenom našoj redakciji. 

Oni dodaju da najveći broj zdravstvenih ustanova ne poseduje nikakvu dokumentaciju, sa objašnjenjem da je ona uništena u poplavama, havarijama i slično. 

- Osim propusta u vođenju evidencija u zdravstvenim ustanovama, nepotpuni su, neobrazloženi i sumnjive verodostojnosti i upisi u matične knjige rođenih i umrlih, te upisi i dodeljivanja jedinstvenih matičnih brojeva novorođenčadi. Činjenica da je prethodnih decenija preovlađivao medicinski stav da roditelje treba poštedeti bola sahranjivanja novorođenog deteta, čime je pravdana činjenica uskraćivanja predaje tela, te da nije bilo adekvatne i efektivne istražne procedure da se utvrde činjenice šta se sa navodno preminulom decom dogodilo, samo je produžavala i produbljuvala sumnje da su bebe bile protivpravno oduzimane od roditelja - dodaje se u saopštenju.

Profimedia
Ilustracija

 

Na samim suđenjima, najčešće su saslušavani predlagači i svedoci, a sud je u velikom broju predmeta odredio sudsko medicinsko veštačenje medicinske i druge dokumentacije koja je prikupljena.

U saopštenju se dodaje da su stotine roditelja čije su bebe nestale,najčešće bili samo usmeno, ili uz dostavljanje oskudne dokumentacije, obaveštavani od zdravstevnih ustanova da su njihova deca navodno umrla u porodilištima tokom šezdesetih, sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina. 

- Iako je zakonom propisana hitnost u postupanju, teškoće u prikupljanu podataka predstavlja selektivno i paušalno dostavljanje odgovora pojedinih zdravstevnih ustanova, ali i dostavljanje veoma obimne dokumentacije kao što su kompletne knjige protokola porođaja, matičnih knjiga i drugo. U pojedinim slučajevima utvrđeno je da je nakon obdukcije tela novorođenčadi sačuvan tzv."parafinski kalup, te je određivano DNK veštačenje, međutim, u nekoliko slučajeva utvrđeno je da materijal nije podoban za veštačenje, usled oštećenja nastalog ili tokom uzimanja tkiva i materijala ili usled neadekvatnog čuvanja. U pokušajima da ispita sve zdravstvene radnike, matičare, sva druga lica koja bi mogla imati saznanja o nestalim bebema, sud se obraća policiji, ali, nažalost, nema pomoć posebne jedinice policije, čije formiranje za postupanje je po zakonu utvrđeno, ali ova jedinica nije formirana. Osim toga, izostaje i saradnja komisije čije formiranje je propisano zakonom, jer se usled nesaglasnosti različitih udruženja građana, ali i potpunog nepoverenja u rad institucija, nije doneo ni statut komisije, niti je sudu ova komisija dostavila bilo koji podatak koji bi mogao biti od značaja - piše u saopštenju.

Pixabay
 

A da pojedine bolnice imaju izgovore poput poplava, potvrdila je i Ana Pejić iz Udruženje roditelja nestalih beba Vojvodine.

- Mi smo vršili kontrolu o tome da li ima dokumenata i u bolnicama su nam rekli da je dokumentacija uništena zbog poplava i slično. Međutim, kada smo podizali dokumenta za decu komšinice ili poznanice koja su rođena istog dana, sva dokumentacija je bila dostupna, čak i troškovi tipa koliko je potrošeno higijenskih rukavica - kaže ona.

Pejićeva dodaje i da, prema novom zakonu, sama dokumentacija nije dovoljna da bi se dete proglasilo mrtvim. 

- Tu se postavlja pitanje: Gde je telo deteta ako je ono mrtvo? Na šta oni odgovaraju da ne znaju. Mi imamo potvrde da na groblje nisu stigla tela neke nestale dece - dodaje ona. 

Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba kaže da je mišljenje mnogih sudija da je zakon nedorečen i da im ne daje dovoljno mogućnosti da se postupci detaljnije i opsežnije vode.

- Sudstvo dobija dokumentaciju koju mi već godinama posedujemo i koju smo odmah dobili. Poenta je u tome šta se dešava sa dokumentacijom koja je i nama bila nedostupna. A tu su i lekari koji se ne sećaju slučaja, koji ne žele da se izjašnjavaju... Dešava se i situacija da je i sam sudija u dilemi za dalje postupke - objašnjava ona.

- Sudijama dajemo što više podataka, jer svaki sudija mora da ima opštu sliku dešavanja, pa da onda vode pojedinačne slučajeve. Mi želimo istinu i uvek smo spremni da pružimo ruku saradnje - rekla je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike