Oglasio se dr Tiodorović: Situacija ozbiljna - imamo umrle među mladima, a ovaj korona soj napada i decu!

01.02.2022

09:19

0

Epidemiolozi smatraju da se pik ovog talasa korona virusa očekuje sredinom februara

Oglasio se dr Tiodorović: Situacija ozbiljna - imamo umrle među mladima, a ovaj korona soj napada i decu!
krizni_stab_ branislav tiodorovic 20102021_0023 - Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović rekao je da je epidemiološka situacija ozbiljna, pogotovo prema starijim hroničnim bolesnicima, među kojima ima dosta umrlih. Međutim,  kako je rekao, imamo povećanja komplikacija i kod dece.

Epidemiolozi smatraju da se pik ovog talasa korona virusa očekuje sredinom februara. Samo u Nišu tokom dana ima više od 3.000 pregleda, među kojima je svakog dana 800 zaraženih.

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je da treba da se obrati pažnja na trudnice i porodilje.

- Trenutno je situacija prilično ozbiljna. Pre svega prema starijim teško hroničim bolesnicima. Imamo povećanje broja umrlih, to znači vrlo komplikovane kliničke slike. Imamo i povećanje broja pozitivne dece ali i komplikacija kod njih, to pedijatri znaju, i koji su u potpunosti u pravu sa svojim stavom a koji smo mi podražli. Takođe, treba da se obrati pažnja na trudnice i porodilje, a posebno i mlade ljude, jer imamo preminule dve mlade osobe -  1971. i 1978. godište, koje su imale hronične teške bolesti. Sve to govori da treba ovu i sledeću nedelju izdržati i obratiti pažnju  - rekao je prof. dr Tiodorović.

Dr Tiodorović je saovetovao da se treba ozbiljno postaviti prema virusu bez obzira na to što ima više potvrđenjnih slučajeva nego hospitalizovanih.

- Ali, hospitali se pune i to vrlo ozbiljno. I, već može da se se kaže da su u problemu jer i zdravstvenih radnika obolelih ili pak pozitivnih, i vrlo je otežan obezbediti da funkcioniše ceo sistem. S druge strane, to imamo, takođe i kod prosvete. Kod nastavnika i učitelja, jer se i tu vidi da postoji veći broj obolelih odnosno pozitivnih - naveo je Tiodorović.

ATA Images/Antonio Ahel
 

Kako je istakao, neophodno je da pokušamo da se uozbljimo, da prođemo što lakše februar mesec, pod uslovom da nemamo ozbiljniji grip.

- Moram da kažem da će to biti ozbiljan problem ako se grip pojavi u nekoj ozbiljnijoj formi - istakao je Tiodorović podsećajući da vakcinacija daje dobre rezultate.

Kada je reč o februarskom prazniku, Sretenju, kada su građani navikli da spoje po nekoliko dana, epidemiolog se pribojava da će se ponoviti ista greška.

- Apelujem na roditelje i ako bude sapajnje zbog dece da se ta tri dana spoje sa praznikom da to ne zloupotrebe da ne idu na skijališta, u banje, i da praktično opet imamo novi talas koji je udarniji nego što imamo ovog trenutka - rekao je prof. dr  Tiodorović.

Komentarišući rad Kriznog štaba kazao je:

- Ovo jeste rat protiv virusa, postoje i pohvale, ali i kazne, najteže kazna je kad pacijent umre - naglasio je Tiodorović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike