"Osluškujte svoje telo u postkovid fazi": Doktorka objasnila šta je to akutni koronarni sindrom

26.01.2022

21:30

0

Gubitak cirkulacije, jak bol, hladan ekstremitet, ili oticanje znak je da se javite lekaru

"Osluškujte svoje telo u postkovid fazi":  Doktorka objasnila šta je to akutni koronarni sindrom
Printscreen/YouTube/Novo jutro

Doktorka Danijela Jeftić iz Hitne pomoći još jednom je apelovala na građane da osluškuju svoje telo i da povedu računa o svom zdravlju, posebno u postkovid fazi, kada se mogu javiti određene komplikacije.

Prema nekim istraživanjima, čak 80 odsto pacijenata koji su imali kovid infekciju razvili su jedan ili više dugotrajnih simptoma.  

Doktorka Danijela Jeftić je objasnila šta je to akutni koronarni sindrom i kako ga pacijenti mogu prepoznati. 

- To je nestabilna angina pektoris koja se javlja u miru, ne samo provocirana fizičkom aktivnošću, to je akutni infarkt koji može biti sa promenama na jednom segmentu i može da bude naprasna srčana smrt, rekla je doktorka Jeftić.

Upozorila je mlade ljude koji su u najbližoj porodici imali naprasne srčane smrti da ozbiljno povedu računa o svom zdravlju, uključujući strogu kontrolu pritiska, šećera, masnoće i da ostave pušenje.

U postkovid periodu, kaže, imamo diseminovane tromboze, tromboze koje nastaju posle jednog mirnog perioda, zatim povećanu sklonost ka zgrušavanju krvi što govori da je kovid jedno sistemsko oboljenje koje zahvata različite organe, ne samo pluća nego i srce i krvne sudove.

- Pričali smo o stomačnoj gojaznosti, o obimu preko 90 cm za muškarce i 84 cm za žene, o stomaku i salu koje luči citokine, o mnogostrukom uvećanju mogućnosti za trombozu na najrazličitijim mestima, rekla je doktorka Jeftić.

Navela je da je prethodnih dana bilo dosta moždanih i srčanih udara, kao i ugrušaka u rukama i nogama.

Gubitak cirkulacije, jak bol, hladan ekstremitet, ili oticanje znak je da se javite lekaru, istakla je doktorka.

Prema njenim rečima, infekcije pluća veoma često dovode do kasnijih fibroza.

Podsetila je da komplikacije u kovid fazi nastaju u drugoj nedelji bolesti. Veoma često se, kaže doktorka, dešavaju i aritmije, ubrzan i nepravilan rad srca i upale srčanog mišića, miokarditis, kao i različiti izlivi u pluća.

Podseća da postkovid faza traje od tri do šest meseci i ponavlja da se pacijenti postepeno, nikako naglo, vraćaju svakodnevnim aktivnostima.

- Bez odlaska u teretanu, ne naglo opterećenje organizma, nego umereno kretanje, zatim pacijenti treba da ostave cigarete, da u ishranu uključe maslinovo ulje, vlakna i sve ono što može da bude saveznik u opštem podizanju imunološkog odgovora, odnosno smanjenju cereaktivnog proteina koji se javlja prilikom upala, rekla je doktorka Jeftić.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti