Medicinski fenomeni! Par preležao kovid maltene u isto vreme, ona puna antitela, on ih skoro i nema!

21.01.2022

19:00

0

Milica i Vojkan oboje imali koronu u isto vreme, ali on je imao mnogo teže simptome a gotovo da nije imao antitela

Medicinski fenomeni! Par preležao kovid maltene u isto vreme, ona puna antitela, on ih skoro i nema!
laboratorija test profimedia-0651326314 - Copyright 24sedam/Profimedia

Milica i Vojkan dobili su koronu gotovo u isto vreme, a takođe su je i preležali gotovo istovremeno. Međutim, kada su otišli da se testiraju "brzim" testom rezultati su bili iznenađujući.

Vojkan je prve simptome osetio na Badnji dan, a Milica četiri dana kasnije.

Oboje su već preležali kovid 2020. godine ali nisu se vakcinisali posle toga. Međutim, simptomi su im bili dosta drugačiji.

- Vojkan je imao visoku temperaturu oko 39, a ja ne više od 37,5 stepeni. Oboje smo bili malaksali, ali on je imao mnogo težu kliničku sliku. Kada smo se prvi put testirali, on je bio pozitivan a ja negativna. Tada još nisam imala bilo kakve simptome. Međutim, već sledećeg dana sam i ja počela da osećam malaksalost - priča nam Milica. 

24sedam/S.G.
Vojkanov test

 

Drugi test bio je pozitivan i oboje su bili u karantinu.

- On je dve nedelje bio u karantinu, a ja 10 dana. Kada je prošao karantin zajedno smo otišli u jednu državnu, referentnu laboratoriju da uradimo "brzi" test na antitela i uradili ga istog dana. Međutim, rezultat je bio neočekivan. On je ima manje od pet antitela, a ja preko 1.000. A referentan broj je 22. Dakle, on kao da nije ni imao kovid! - kaže Milica.

Nisu imali logično objašnjenje ni njih dvoje, ali ni u laboratoriji.

- Jedino što smo mogli da pretpostavimo jeste da mu se nisu do tog trenutka razvila ta G-antitela koja smo proveravali. Nemamo drugo objašnjenje - kaže ona.

Međutim, drugi problem je i u tome što su se lečili kod privatnog doktora pa Vojkan praktično ne postoji "u sistemu" kao oboleli, a s obzirom da nema dovoljno antitela, ne može ni da izvadi potvrdu o preležanom kovidu.

- Sad ako idemo u restoran, možemo da ostanemo samo do osam sati jer on nema sertifikat o preležanoj bolesti - kaže kroz smeh Milica.

24sedam/S.G.
Miličin test

Čak i epidemiolog Zoran Radovanović bio je pomalo zbunjen kada smo mu objasnili ovaj slučaj.

- Morali bi oboje da imaju antitela! Moguće je da je laboratorijska greška. Već u drugoj nedelji organizam stvara takozvana g-antitela koja dugotrajno štite. Ona sa 1.000 antitela može očekivati da će imati imunitet godinu dana barem, a on bi trebalo da uradi test za jedno nedelju dana pa da vidi da li ima nekih promena - objasnio je doktor.

Inače, na severu Evrope se brzo širi podvarijanta omikron soja koja je utvrđena i u Austriji. Podvarijanta „BA.2“ zahvatila je Norvešku, Švedsku i Veliku Britaniju, a u Danskoj je potisnula osnovni soj „BA.1“ i postala dominantna.

Za sada nije mnogo poznato o podvarijanti omikron soja, rekao je genetičar Urlih Eling austrijskoj agenciji APA. On navodi da mutacija soja pokazuje da samo široko postavljen imuni odgovor može voditi ka endemiji.

Sistematskom analizom otpadnih voda „BA.2“ ustanovljen je i u Austriji. „BA.2“ se razlikuje od osnovnog omikrona u 18 mutacija spajk proteina. Pretpostavlja se da bi nova podvarijanta mogla još bolje da „probija“ imunitet stečen ranijim oboljenjem ili vakcinom.

Pojavljivanje i širenje podvarijante mogla bi dovesti do dvostrukog udara, ali, kaže austrijski genetičar, oni koji su se već zarazili omikronom ne bi trebalo da se inficiraju i „BA.2“ varijantom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike