Korona se širi vrtoglavom brzinom! Sve više dece zaraženo, a OVO su simptomi!

19.01.2022

14:39

0

Dosadašnja statistika pokazuje da su otprilike trećina zaraženih deca

Korona se širi vrtoglavom brzinom! Sve više dece zaraženo, a OVO su simptomi!
profimedia-0519755315 - Copyright Profimedia

Najčešći simptomi korona virusa koji se javljaju kod dece su kašalj, glavobolja, dijareja i crveno grlo. Osim ovih simptoma može se javiti i blaga temperatura od 37 do 38. Dosadašnja statistika pokazuje da su otprilike trećina zaraženih deca. 

Uglavnom dolazi do brzog ozdravljenja, a brzina oporavka zavisi od otpornosti organizma kao i od toga da li dete ima neko hronično oboljenje.

Pixabay
 

Doktorka Olivera Ostojić, načelnik Dečje bolnice u "Mišoviću", izjavila je da je ambulanta non-stop puna.

Kako navodi veći broj zaraženih se očekuje kada se deca vrate sa raspusta i krenu u školu. Prema podacima koje ima, oko 11 odsto školske dece je pozitivno. Podseća da je u najvećem piku sa delta sojem bilo i do 20 odsto zaraženih školaraca.

- Ovako nikada nije bilo, ali to je i razumljivo s obzirom na to da je ovo dosad najmasovniji talas obolevanja otkako je gotovo pre dve godine počela epidemija. Simptomi su uglavnom blaži nego u prethodnom naletu virusa izazvanom delta varijantom, a među hospitalizovanima imamo i bebe, decu sa hroničnim bolestima - izjavila dr Ostojić.

Načelnica pedijatrije Domu zdravlja Čukarica dr Biljana Jeremić je izjavila da su sada u ambulantama gužve kakve su bile tokom septembra i oktobra dok je bio period najvećeg pika delta soja korone. Sve je više dece kod kojih se javljaju reinfekcije. BIli su zaraženi u septembru i oktobru, a sada su ponovo pozitivni. 

- Simptomi su kod dece blagi kao i do sada, ali je povećan broj pacijenata. U odnosu na novembar gde smo imali pad broja zaraženih, već krajem decembra i početak januara krenuo je talas sa velikim brojem pozitivne dece. Nismo očekivali da će krajem decembra da krene, mislili smo da će to biti polovinom januara - navela je Jeremić za Euronews Srbija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike