"Proterivanje Novaka Đokovića je svinjarija, hteli su da ga unište": Toma Fila oštro o sramotnoj odluci australijskog suda!

16.01.2022

18:00

0

"Pitanje ostaje šta će biti sa drugim turnirima"

"Proterivanje Novaka Đokovića je svinjarija, hteli su da ga unište": Toma Fila oštro o sramotnoj odluci australijskog suda!
novak toma _profimedia-0624061822_orig - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Profimedia

Federalni sud Australije doneo je odluku da oduzme vizu najboljem teniseru sveta, Novaku Đokoviću, i time ga izbaci sa prvog grend slema u sezoni.

Srpski teniser je jedanaest dana bio u agoniji, a odluka australijskih vlasti razočarala je ljubitelje sporta. 

Novakov pravni tim u subotu ujutru po srednjeevropskom vremenu je imao svoju prvu pobedu, kada je sudija Kalahan doneo odluku da prihvati njihov zahtev da o Novakovom slučaju odlučuje tročlana sudska komisija, koja je i vodila odlučujuće ročište u predmetu "Novak Đoković" protiv ministra Aleksa Hoka.

Međutim, konačna odluka bila je poražavajuća i ne samo za Đokovića, već i za sve one koji su pratili ono kroz šta je teniser prolazio.

"Ovo je svinjarija"

Advokat Toma Fila reagovao je na depotaciju našeg tenisera iz Australije i istakao neljudsko ponašenje tamošnjih vlasti.

- Mislim da je ovo svinjarija, da je ovo sramota što su uradili. Maltretirati čoveka i mrcvariti ga jedanaest dana, držati u hotelu za emigrante koji doplivaju na australijsko kopno i švercuju se, a vi tamo držite najboljeg sportistu sveta, e to je ispod svakog nivoa - rekao je Toma Fila za 24sedam.

24sedam/Goran Sivački
 

Advokat ističe da je, bez obzira na to kako je pravno izvedeno, ovaj čin neljudski.

- Na kraju je data i sudska zaštita o odluci čoveka koji je to doneo u petak, da bi se u subotu i nedelju odlučivalo. Ako bi i bila pozitivna odluka, kako bi Novak igrao u ponedeljak? Jedanaest dana nije bio na treningu, muče ga i psihički maltretiraju. Ja sam verovao da ga neće proterati, nego će ga uništiti - kaže nam Toma Fila.

Kako je objasnio, ubeđen je da je ovo politička odluka.

- Taj ministar za imigracije je mogao prvog dana da donese ovakvu odluku, a ne nakon jedanaest dana. U slučaju da je odluka suda bila pozitivna, Novaku bi bilo jako teško da posle ove agonije igra protiv Nadala i Medvedeva. Pitanje ostaje šta će biti sa drugim turnirima. Moguće je i da mu Englezi i Amerikanci neće dati da igra, Francuska će možda dozvoliti, ali plašim se da drugi neće - zaključuje advokat.

"Australijski peremijer skuplja političke poene"

Pravnik i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Predrag Rajić, objasnio je zbog čega je i u kojoj meri deportacija Novaka Đokovića politički potez.

- Jako  mi je žao zbog svega što se dogodilo Novaku. Mislim da je Australija, ako je već imala takav stav da nevakcinisanima ne dozvoli ulazak u zemlju, to mogla odmah i da saopšti, da mu ne izdaje vizu. Makar je na taj način moglo da bude izbegnuto ovo ponižavanje najboljeg tenisera u istoriji sveta- rekao je za 24sedam Predrag Rajić.

On naglašava da pravo Australije jeste da određuje pravila koga će i kako pustiti, ali onda nije trebalo da mu vizu izdaju, pa ponište.

- Samo su ga mrcvarili jedanaest dana, taj deo je ubedljivo najsporniji. Da je Australija odmah rekla da ne pušta nikoga ko nije vakcinisan Novak bi to znao i ne bi mogao da nastupa i ne bi došlo do svega ovoga što smo u poslednjih jedanaest dana videli - rekao je Rajić.

Predrag Rajić; Printscreen Youtube/ Центар за друштвену стабилност
 

Predrag Rajić ističe da je sve urađeno na ovaj način jer se u Australiji bliže izbori.

- Australijski premijer je procenio da mu je ovo dobar adut za kampanju, da dokaže građanima da su mere protiv korone koje je uveo jako oštre . Tamo je već dve godine neprekidni policijski čas, a on je hteo da dokaže da te mere važe za sve i da on nema problem da se suprotstavi najboljem svetskom teniseru ikada. Procenio je da mu to donosi političke poene i zbog toga je do kraja bio rezolutan u tome da se Đokoviću zabrani da igra u Australiji iako je bilo dokazano da je preležao koronu i da je negativan - kaže nam Rajić i dodaje:

- Na kraju smo videli i da je sud u Australiji, odnosno drugi stepen, doneo drugačiju odluku od prvog stepena i da je odlučio da protera Đokovića, očigledno pod pritiskom australijske javnosti i izvršne vlasti. To nam samo govori da se na sud sprovoti pritisak onda kada tamošnja vlast ima političke koristi od toga- zaključuje Predrag Rajić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike