Kakvo nas vreme očekuje do kraja januara, ali i u februaru? Ovo je detaljna vremenska prognoza (FOTO)

18.01.2022

16:40

0

Do kraja januara vreme će biti u skladu sa kalendarom

Kakvo nas vreme očekuje do kraja januara, ali i u februaru? Ovo je detaljna vremenska prognoza (FOTO)
24sedam/Katarina Mihajlović

Srpski meteorolog Đorđe Đurić objavio je novu vremensku prognozu do kraja januara.

Kako kaže, do četvrtka nas očekuje stabilno vreme, a potom sledi zahlađenje. Do kraja januara vreme će biti u skladu sa kalendarom.

U Srbiji je juče kratkotrajno oslabio uticaj snažnog anticikona, tako što se njegov centar premestio ka Atlantiku. Preko istoka Evrope premeštao se snažan ciklon, a u sklopu njega i hladni front. Ovaj hladni front svojim perifernim i oslabljenim delom prešao je sinoć preko Srbije sa severa prema jugu. Doneo je kišu, planinama sneg, ali značajnijih padavina nije bilo. Hladni front bio je više izražen u vidu jakog, na udare i olujnog severozapadnog vetra, a nakon jučerašnjih temperatura i do 11°C, hladni front doneo je osetniji pad temperatura za 10 stepeni. Jak severozapadni vetar račistio je i atmosferu od zagađujućih čestica.

Po prodoru hladnog fronta, ponovo je ojačao snažan anticiklon sa zapada Evrope, uz ponovoni porast vazdušnog pritiska, pa je tokom noći sa severa došlo do razvedravanja. Pod uticajem ovog anticiklona u prizemlju i pod uticajem grebena sa jugozapada na visini, u Srbiji će do četvrtka biti stabilno.

24sedam/Goran Sivački
 

U Srbiji i u Beogradu danas sunčano i hladnije, na jugu i istoku uz više oblačnosti. Duvaće pojačan severozapadni vetar, krajem dana u slabljenju. Maksimalna temperatura biće danas od 2 do 6°C, u Beogradu do 5°C.

U Srbiji u sredu ujutro vedro i veoma hladno, uz umeren do jak mraz, a ponegde se očekuju magla i niska oblačnost. Tokom dana sunčano i malo toplije, na jugu i istoku uz nešto više oblačnosti. Jutarnja temperatura biće od -10 do -2°C, na Pešteru (Sjenica) do -18°C, maksimalna dnevna od 3 do 7°C, u Beogradu do 5°C.

 

 

U četvrtak se očekuje značajno slabljenje anticiklona nad našim područjem i njegovo izmeštanje zapadnije iznad Atlantika. Sa severa će jačati uticaj ciklona, a na visini će doći do nestanka grebena i do postepenog spuštanja doline sa severa, pa se očekuje i pad v azdušnog pritiska.
U četvrtak nakon suvog i hladnog jutra sa mrazom, tokom dana toplije, ali sa severa se očekuje i povećanje oblačnosti. Posle podne i uveče sa severa će preko Panonske nizije uslediti prodor hladnog fronta i on će prvo severnim, a tokom večeri i ostalim predelima Srbije doneti jače naoblačenje i zahlađenje sa kišom, koja će tokom večeri i noći preći u susnežicu i sneg.

Padavine će biti vezane za područje prostiranje hladnog fronta i na tom području tokom prodora biće i najintenzivnije. Ispred hladnog fronta strujaće toplija vazdušna masa sa jugozapada, pa će pre njegovog prodora, na jugu i istoku Srbije biti relativno toplo. Maksimalna temperatura u četvrtak od 4°C na severu do 12°C na istoku i jugoistoku Srbije, u Beogradu do 6°C. U toku večeri i noći očekuje se osetnije zahlađenje, jer se iza hladnog fronta očekuje priliv hladne vazdušne mase.

Printscreen/YouTube
 

U petak i tokom vikenda Srbija će se nalaziti između snažnog anticiklona sa zapada i ciklona sa istoka Evrope. Biće izražen gradijent vazdušnog pritiska, pa će duvati pojačan severozapadni vetar, uz dalji prodor hlade vazdušne mase sa severa i severoistoka Evrope. Iako se očekuje zahlađenje, glavnina ledene vazdušne mase sa istoka Evrope i iz Rusije prodraće istočnije od Srbije i to preko pblasti Crnog mora, Rumunije i Bugarske do Grčke, dok će se Srbija biti na perifernom delu, ali će i pored toga doći do zahlađenja.

U petak i tokom vikenda na severu Srbije biće suvo i to uglavnom na području Vojvodine, ponegde sa slabim snegom, dok se u ostalim predelima Srbije očekuje oblačno, povremeno sa snegom. Iako bi sneg zabeleo niže predele južne i centralne Srbije, ne očekuju se značajnije snežne padavine i palo bi 1 do 10 ak cm snega u nižim i 5 do 15 ak cm u višim predelima, a jak severozapadni vetar u brdsko-planinskim predelima mogao bi da stvara snežne nanose, smetove i vejavicu. U jutarnjim časovima očekuje se mraz. Maksimalna temperatura u petak od 0 do 3°C, a tokom vikenda od -2 do 2°C. Dakle, za vikend se ponegde očekuje ledeni dan (ledeni dan je termin u meteorologiji, koji označava da je maksimalna temperatura tokom celog dana 0 ili ispod 0°C).

Prema trenutnim prognozama, sledeće sedmice vreme će biti u skladu sa kalendarom, tj. ujutro umeren, ponegde i jak mraz, a tokom dana temperature oko ili koji stepen iznad 0°C.
S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za ovaj najhladniji deo godine od 1 do 5°C, one će do petka biti uglavnom u granicama prosečnih vrednosti ili nešto iznad proseka, dok će tokom vikenda i početkom sledeće sedmice biti ispod prosečnih vrednosti. Sve u svemu do kraja januara vreme će biti uglavnom u skladu sa kalendarom.

Prognoza za februar

Prognoza objavljena na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda najavljuje blaži februar s manjom količinom padavina i s malom verovatnoćom pojave jakih mrazeva.

Temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će srednja minimalna temperatura u proseku biti viša za oko 1.0ºC u odnosu na višegodišnji prosek, a srednja maksimalna u proseku viša za oko 1.4ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha od 1.8ºC, a maksimalne oko 9ºC.

Foto: accuweather.com/Printscreen
 

Mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 14 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 33 mm.

Još nema preciznije prognoze RHMZ za februar, ali na sajtu Accuweather mogu se naći zasad očekivane vremenske prilike za februar iz dana u dan.

Bonus video:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti