Ne zaboravite da zamislite želju u ponoć: Večeras obeležavamo Bogojavljensku noć, a evo šta bi posebno žene trebalo da urade

18.01.2022

19:00

1

Za ovu noć se vezuju razna verovanja

Ne zaboravite da zamislite želju u ponoć: Večeras obeležavamo Bogojavljensku noć, a evo šta bi posebno žene trebalo da urade
Ilustracija - Copyright Pixabay

Srpska pravoslavna crkva sutra obeležava veliki hrišćanski praznik Bogojavljanje, dan kada je Isus kršten, a nebo se otvorilo i Bog se pojavio. Otuda se na Bogojavljenje pravoslavni vernici pozdravljaju drevnim pozdravom „Bog se javi - Zaista se Bog javi".

Na ovaj dan, u crkvama širom zemlje osveštava se Bogojavljenska vodica za koju se govori da ima lekovita svojstva i običaj je da vernici uzmu po malo ove vode, ponesu je kući i umiju se zajedno sa ukućanima, da bi bili zdravi tokom čitave godine. 

Za noć uoči praznika takođe se vezuju razna verovanja. Jedno od njih tiče se i mladih, neudatih žena.

Otvaranje nebesa

Pixabay
 

 

Staro verovanje kaže da se na Bogojavljensku noć, tačno u ponoć, otvara nebo, a srećnicima koji to primete i u tom trenutku zamisle želju, sam Bog im je ispunjava. Takođe, trebalo bi da zapamtite san koji ste usnili u noći između 18. i 19. januara, jer oni predstavaljaju poruku od Boga i svojevrsno predskazanje događaja koji slede.

Ogledalo i mladoženja

Još jedno verovanje vezuje se za neudate devojke. Naime, ako žele da saznaju za koga će se udati, sve što treba je da stave ogledalo pod jastuk.

Profimedia
 

U noći Bogojavljanja sanjaće muškarca koji im je suđen.

Kolačić sudbine

U pojedinim krajevima zemlje postoji i verovanje vezano za četiri loptice testa. Naime, neudate devojke treba da umese testo od brašna i vode, pa da od njega naprave četiri loptice i u tri ubace imena simpatije. U četvrti stave samo prazan papir i ubace sve u kipuću vodu, a prva loptica koja izbije na površinu sadrži ime suđene simpatije. Ukoliko se u loptici nađe prazan papirić, devojka još nije upoznala potencijalnog supruga.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike