Bogojavljenska noć u Rusiji: U vodu i na minus 20! (FOTO+VIDEO)

19.01.2021

10:13 >> 12:29

0

Ove godine je prvi put osveštana voda na Sabornom trgu Glavnog hrama Oružanih snaga Rusije

Bogojavljenska noć u Rusiji: U vodu i na minus 20! (FOTO+VIDEO)
Copyright Printscreen

Pravoslavni hrišćani širom sveta danas obeležavaju jedan od najvažnijih praznika, Krštenje Gospodnje, u narodu poznatije kao Bogojavljanje, a u noći 18. januara, Rusi su tradicionalno uranjali u ledenu vodu.

Ove godine je prvi put osveštana voda na Sabornom trgu Glavnog hrama Oružanih snaga Rusije, koji je otvoren u junu prošle godine. U Podmoskovlju je bilo i do 20 stepeni ispod nule, ali je bez obzira na to bilo mnogo onih koji su želeli da se pridruže tradiciji.

Vojnici učestvuju u bogojavljenskom kupanju širom zemlje. Samo u Centralnom vojnom okrugu u „jordan“ (tako se naziva rupa u ledu u znak sećanja na reku Jordan u kojoj je Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista) uronilo je oko 10 hiljada ljudi, pritom, ne samo vojnici, već i članovi njihovih porodica. U okrugu su specijalisti Ministarstva odbrane Rusije pripremili 50 bazena, opremivši ih specijalnim platformama i merdervinama.

Tradicionalno su prvi obavili ritual kupanja u ledenoj vodi stanovnici Dalekog istoka.

Bogojavljenje je obeleženo i u Nagorno-Karabahu. Ruski mirovnjaci i meštani su mogli ne samo da urone u osveštanu vodu, već i da se ispovede i zapale sveće.

Inače, Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: “Ovo je sin moj i njega poslušajte”. Slavi se 19. januara kod crkava koje se drže julijanskog kalendara.

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike