Sve o meri karantina na jednom mestu: Evo ko ide u izolaciju pet, a ko sedam dana!

18.01.2022

07:55

0

Novom uredbom Vlade skraćna je mera karantina za zaražene, ali ne samo za njih

Sve o meri karantina na jednom mestu: Evo ko ide u izolaciju pet, a ko sedam dana!
Copyright Profimedia

Karantin, odnosno kućna izolacija za sve one koji su oboleli od korona virusa, od sada će trajati sedam umesto 14 dana. Nakon karantina se ne mora radiiti kontrolni PCR test, s tim što će samo zdravstveni radnici biti obavezni da se testiraju pre povratka na posao. Pored toga, kućna izolacija za sve one koji su imali kontakt sa obolelima traje svega pet dana i važi za nevakcinisane, dok oni koji su primili vakcinu ne moraju u izolaciju.

Kako je postalo poznato, omikron zaražava veliki broj ljudi, ali izaziva znatno blaže kliničke slike, naročito ako je porediti sa delta sojem. Na osnovu novih podataka doneta je najnovija uredba Vlade po kojoj se kućna izolacija za obolele od kovida skraćuje - ona od danas neće trajati ni 10 već samo sedam dana. Kako se saznaje, ova odluka Vlade, treba prvo da bude objavljena u Službenom glasniku da bi osam dana nakon toga stupila na snagu.

Da podsetimo, kućna izolacija je do pre mesec dana za obolele od koronavirusa trajala 14 dana, što je duplo duže od onoga koliko traje danas.

Evo kako se primenjuje karantin u praktičnom smislu.

Ukoliko je građanin pozitivan na brzom antigenskom ili PCR testu, automatski ide u kućnu izolaciju sa ili bez terapije u zavisnosti od simptoma. Kućna izolacija sada traje sedam dana nakon ćega se građanin bez antigenskog ili PCR testa vraća na posao ili u kolektiv.

Karantin može duže da traje jedino za obolele zdravstvene radnike. Upravo oni su jediini u obavezi da nakon nedelju dana kućne izolacije urade besplatan PCR test o trošku države. Ukoliko na tom testu budu pozitivni moraju još tri dana da budu u kućnoj izolaciji nakon čega se vraćaju u rutinu.

Svi oni koji su zdravi, a imali su kontakt sa obolelima od kovida treba da idu u kućnu izolaciju koja sada traje svega pet dana, odnosno upola kraće nego što je trajala. Ono što treba napomenuti je da vakcinisani sa tri doze ne idu u karantin zbog rizičnog kontakta.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike