Danas bi slavila svoj 26. rođendan: Miličin smeh prekinule su NATO bombe (VIDEO)

09.01.2022

10:02

0

"Samo što sam je stavila na nošu i izašla… čula se eksplozija i…" – ispričala je Milicina mama

Danas bi slavila svoj 26. rođendan: Miličin smeh prekinule su NATO bombe (VIDEO)
Copyright Privatna arhiva

Život malene Milice Rakić (3) zauvek se ugasio te kobne večeri, 17. aprila 1999. godine. Nije volela da bude sama u kupatilu, ipak te noći je otišla, dok joj je majka Dušica pripremala krevet u jeku bombi koje su neprestano padale na Srbiju. Ipak, sudbina je htela drugačije, da anđeo ode na svoj večni san.

Jedna od raketa pala je i na njihovu kuću, a najviše je stradalo kupatilo, i Milica u njemu. Danas, bi slavila svoj dvadesetšesti rođendan. I 23. godine kasnije, ona živi među nama, kao simbol stradanja Srbije i patnje dece u NATO agresiji.

Jezivi zvuk sirena

Te crne večeri, oko 21 sat, zvuk sirena nadvio se nad prestonicom, što je značilo da počinje vazdušna opasnost. Oko 45 minuta, kasnije geleri bombe su pogodili kuću Rakića u Batajnici.

Eksplozija je bila nagla i snažna. Nakon toga se ništa nije čulo, osim vriska njenog oca Žarka. Uzeo je Milicu u naručje. Trčao je niz stepenice, a dete mu je klonulo na rukama. Uleteo je u auto i vozio, nije se pomirio sa činjenicom da je već umrla.

Odvezao ju je u bolnicu, gde su, nažalost, mogli samo da konstatuju smrt trogodišnje devojčice.

Miličina majka svojevremeno je ispričala da njena ćerkica nije smela da bude sama u kupatilu kad je bilo bombardovanje.

 

– Uvek je tražila da neko stoji pored nje. Tog trenutka sam je pitala: “Je l’ hoćeš da mama uđe sa tobom?”, a ona je rekla: “Neka, sama ću.” Samo što sam je stavila na nošu i izašla… čula se eksplozija i… – ispričala je.

Miličin otac Žarko rekao je da su geleri bili svuda po kupatilu, da su prošli kroz prozor…

–  Ja sam je uzeo, i kad sam je podigao prva moja reč je bila: “Izgubili smo je”. Znao sam, toliko mala, a toliko krvi na jednom mestu… – ispričao je on svojevremeno.

Bili smo samo deca

Spomenik posvećen deci ubijenoj u NATO bombardovanju podignut je 2000. godine u Tašmajdanskom parku u Beogradu, na prvu godišnjicu bezumnog NATO razaranja SRJ. Na mermernom bloku, čije čelo zauzima bronzana statua male Milice Rakić, na srpskom i engleskom jeziku uklesano je: „Bili smo samo deca”.

Screenshot Youtube/SRPSKA RTV
 

Skulptura je postavljana triput, jer su je dva puta krali lopovi.

U Batajnici je, uz saglasnost njenog oca Žarka, postavljena i spomen-česma sa Miličinim likom. U sećanje na nju, u Batajnici je podignut park koji nosi ime “Mala Milica Rakić”.

Screenshot Youtube/ SRPSKA RTV
 

Srpska pravoslavna crkva je pokrenula inicijativu da dete kanonizuje i Milica bude proglašena za sveca. U manastiru Tvrdoš kod Trebinja napravljena je freska sa likom Milice Rakić. 

Podsetimo, NATO je 24. 3. 1999. godine u 20 časova počeo vazdušne napade na vojne ciljeve u SRJ da bi se kasnije udari proširili i na privredne i civilne objekte. NATO agresija je bez prekida trajala 78 dana. Teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri. Konačan broj žrtava zvanično nije saopšten, a srpske procene se kreću između 1.200 i 2.500 poginulih i oko 5.000 ranjenih.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike