"Zaustavite rat - trčite svetom": Uprkos NATO bombama, sportisti iz sedam zemalja učestvovali na Beogradskom maratonu

18.04.2021

08:00 >> 08:06

0

Određeni broj učesnika trčao je u dogovorenom tempu, jer u ratnim uslovima saobraćaj u prestonici nije mogao da bude zaustavljen na duži vremenski period

"Zaustavite rat - trčite svetom": Uprkos NATO bombama, sportisti iz sedam zemalja učestvovali na Beogradskom maratonu
Copyright MN Press

Dvanaesta tradicionalna međunarodna maratonska trka pod sloganom “Zaustavite rat – trčite svetom”, održana je u Beogradu na današnji dan 1999. godine uprkos bombardovanju Srbije od strane NATO.

To je bio prvi maraton na svetu koji se održao u uslovima ratnog stanja, iako se zbog bombardovanja odustalo od svih programa. Bez poziva u prestonicu došli su trkači iz sedam zemalja – Rusije, Grčke, Makedonije, Bugarske, Rumunije, Nemačke i SAD, zbog čega je Grad ipak odlučio da organizuje trku uz posebne uslove.

Određeni broj učesnika trčao je u dogovorenom tempu, jer u ratnim uslovima saobraćaj u prestonici nije mogao da bude zaustavljen na duži vremenski period.

Printscreen/YouTube

Znak za početak ove jedinstvene trke dao je Franjo Mihalić, legendarni maratonac, osvajač srebrne olimpijske medale u maratonu iz Melburna 1956., puštanjem na slobodu belog goluba. Time je poruka mira i prijateljstva poslata širo sveta.

Pročitajte još

Celu stazu za tri sata i 17 minuta istrčalo je 39 maratonaca zajedno ušavši u cilj visoko podignutih ruku. Taj maraton je bio prvi u kom su svi učesnici bili pobednici.

U trci rekreativaca pod sloganom “Trči iz zadovoljstva, ne od bombi” učestvovalo je oko 15.000 ljudi, a polumaraton nije održan.

Neki od naslova u domaćim i svetskim medijima te godine bili su: “Poruke mira iz Beograda”, “Maraton pobede”, “Više od trčanja”, “Trka mira i ljubavi”, “Beogradski maraton se održava uprkos NATO bombama”, “Od sada je Beogradski maraton najpoznatiji u svetu”, “Rat nije zaustavio Beogradski maraton”, “Maraton bez granica”…

Istog dana u 11 gradova Rusije, od Murmanska do Vladivostoka, kao znak podrške Beogradskom maratonu i SR Jugoslaviji, održani su događaji pod imenom “Beogradski Štark maratoni”, što predstavlja nezabeležen slučaj u istoriji svetskog sporta.

U prvoj trci maratona samo domaći trkači

MN Press

Beogradski maraton predstavlja najmasovniju manifestaciju u Srbiji, a počeo je kao ideja grupe entuzijasta da se obnovi trka koja se davne 1912. trčala od Obrenovca do Beograda.

Prvi maraton je održan 8. maja 1988. na inicijativu Đoka Vještice, novinara radio-stanice “Studio B” i atletskog radnika Brane Radovića, brata Duška Radovića i prvog urednika “Studija B”, u organizaciji grada Beograda. Dužina staze iznosila je 23 kilometara sa nekoliko prolaznih ciljeva, a u prvoj trci su učestvovali samo domaći takmičari.

Prvi put kada su se prijavili i maratonci iz drugih država trka se održala 1989. godine, a staza je iznosila 46, 7 kilometara.

Skupština grada septembra 2003. donosi odluku kojim se Beogradski maraton proglašava događajem od posebnog značaja za prestonicu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike