Deda Mraz otkrio za 24sedam sa čime se sve suočavaju: Od ženske žurke, ljutitog Crnogorca i opšte tuče u 50 kvadrata (FOTO)

01.01.2022

10:00

1

Čak nas i koriste kako bi ženi prosledili alimentaciju. Jedan čovek je to radio godinama, svakog decembra, valjda da bi izbegao sukob bar tog meseca, kaže Deda Mraz

Deda Mraz otkrio za 24sedam sa čime se sve suočavaju: Od ženske žurke, ljutitog Crnogorca i opšte tuče u 50 kvadrata (FOTO)
deda mraz foto 24sedam ivan mitic (17) - Copyright 24sedam/Ivan Mitić

Deda Mraz. Asocijacija na daleku nam Laponiju i belog čiču u crvenom odelu koji usrećuje decu iz celog sveta. Naravno, svi mi odrasli znamo da je najpoznatiji deda na svetu naš komšija, prolaznik kojeg srećemo u kupovini, na pijaci. Ima svoju decu i živi u Srbiji.

Baš jedan takav je posetio portal 24sedam i ispričao nam kako ovog decembra maltene nije znao ni kada je ustao, a kada legao. Odelo gotovo da nisu skidali ni on, ni njegove kolege Deda Mrazovi. Posla pune ruke, kao i pred kraj svake godine.

-Udarni period je od 18 decembra pa sve do 31.decembra. Poslednjih dana jurili smo od kuće do kuće, jer su se proslave po firmama završene već sredinom meseca – počinje priču Deda Mraz Slobodan.

Kaže da klinci različito reaguju na njih i da kada je reč o lepo vaspitanoj deci milina je raditi.

-Ima i onih nestašnijih, pa du bude svega u svačega – ljutnje, svađe, pretnji…

24sedam/Ivan Mitić
 

-Ako su ih roditelji pripremili oni sarađuju. Ima i onih koji se plaše. Kada se pojavimo mi od dva metra, sa dugom belom bradom burno reguju. Na nama je tada da ih opsutimo. Često nam i roditelji skrenu pažnju šta je to što bu deca trebalo da promene u svom ponašanju, pa je tako bio slučajeva da posavetujemo decu da ne čačakaju nos, da ne pišu po zidu. Desi se da imamo jači uticaj nego njihovi roditelji – iskren je naš sagovornik.

Čaroliju i uverljivost pojača i to što dete dobije baš onaj poklon koji je želelo, a Deda Mraz čak sa sobom ponese i njegovo pismo sa željama 

-To nam koristi pri ulasku i tada čarolija postaje moćnija. Dolazimo kod njega pre Nove godine i to znači da je bio jako dobar. Deci to mnogo znači. 

Emotivnih trenutaka ne manjka

24sedam/Ivan Mitić
 

 

Slobodan kaže da se njemu i kolegma događalo da nakon završene posete ne može da dođe sebi - da li od previše emocija ili pak čudnih okolnosti.

-Najemotivnija poseta za mene je bila kada nas je jedna mama zamolila da dođemo rečima „ Želela bih da vodim još jednom vidim sjaj u detetovim očima kada vidi Deda Mraza. Prošle godine je otkrila da je to bio njen deka." I zaista, kada smo došli devojčica je odmah rekla Deda znam da si ti." Međutim, onog trenutka kada je otkrila da to ipak nije njen deda…pa ne možete da zamislite taj izraz lica - kroz smeh priča Deda Mraz i dodaje da su nakon toga od majke dobili popriličnu dugu poruku u kojoj im se zahvaljivala.

Slobodan kaže da im i deca često uzvraćaju poklonima, uglavnom crtežima.

-Crteži dominiraju, ali i keksići, pa i alkoholna pića koja uglavnom odbijamo jer niko ne želi Deda Mraza koji smrdi na alkohol. Jednom prilikom sam dobio crtež, i moram priznati veoma me je zaprepastio. Dečak je nacrtao pištolj kojim bi hteo da ubije sestru.

Posebno su emotivna druženja sa decom sa Daunovim sindromom, kao i decom obolelom od leukemije i drugih težih bolesti.

-Nama baš prija da usrećimo takve ljude. Moje kolege idu i na dobrotvorne predstave za decu koja boluju od leukemije i to nije nimalo lako. Treba im po nekoliko dana da se „sastave.“ Važno je, pak, da mi ne odemo u tu stranu, već da budemo vedri i pozitivni. Isključujemo nas same, a uključujemo pozitivu. Svi čekaju lepo raspoloženog dedu.Nekada se desi i da kažemo nešto neprikladno, kao što je piatnje „a gde su ti mama i tata“ a dete je nedavno izgubilo roditelje – kaže Slobodan i ističe:

Hvala Bogu uvek je više tih veselih momenata. Najviše nas nasmeje kada klinci krenu da otkrivaju tajne, porodične odnose i pehove. Roditelji skaču preko jelke da zapuše usta. Pričaju  gde je deda sakrio pare, kako tata ima odnose sa mamom. To su najčešće deca stara četiri, pet godina. On znaju da Deda Mraz neće otkriti tajne je tokom čitave godine na Severnom polu.

-Posebno je bilo komično, ali u neku ruku i traumatično iskustvo kada sam otišao na poziv u stan u kojem je bilo četrdesetoro dece i roditelji. Svi su se uglas drali, a u jednom trenutku roditelji su počeli da tuku i da decu. Morao sam da skačem  da smirujem situaciju – priseća se Deda Mraz.

Decu najčešće zanima i gde su irvasi, a Slobodan uvek ima spreman odgovor.

-Dešavalo se da preskačem preko terase da bih mogao da uđem u kuću i onda vičem irvasima da ostanu na krovu. Deca tada skač, hoće da izađu da ih vide i tu moram da odigram pametno. Međutim, najčešće kažem parkirao sam ih na drugom kraju grada, pa ne mogu da vam pokažem.

 

Muke i sa odraslima

Kaže, nije lako ni sa odraslima. 

-Postoje oni roditelji koji od prevelike želje da ne razočaraju dete počnu mene da pritiskaju šta i kao da radim, šta da kažem, ali i oni koji se prepuste trenutku , pa čak i sednu u krilu da se slikaju, daju svoje pismo.

Naš sagovornik nam je otkrio da je često bio i u situacijama gde nije znao šta da radi, kako da se ponaša i da mu je bivalo čak i neprijatno.

Ljutiti Crnogorac

U ovoj agenciji su nam rekli da je jednom prilikom Deda Mraz bio kod Crnogorca koji je  u poznim godinama dobio sina. Pitao je koliki džak ima Deda i bio je poprilično ljut jer nije poklon mogao da stane u džak. Kada je Deda Mraz došao na adresu morao je da angažuje još tri čoveka iz komšiluka da bi poklon bio unet. Tata je na kraju ipak bio srećan, a Deda Mraz ukočen. 

-Jednom su me pozvali da dođem kod dečaka od 18 godina i devojke stare 21 godinul. On mi je svirao klavir, Šopena mislim, a ja sam sedeo i slušao. Vrlo neprijatno, moram priznati. Nisam se pripremao za tako nešto, jer mi je rečeno da dolazim kod dvoje dece i očekivao sam da to zaista budu deca.Srećom pa sam imao kod sebe šargarepu, a u sobi je bio zec, pa sam tu izveo par trikova - smeškajući se priča on.

-Sećam se…jednom mi je vrata otvorilo pet mama kostimiranih u mace. Nisam znao šta me je snašlo niti kako da reagujem, dok nisam video decu iza vrata. Čak nas i koriste kako bi ženi prosledili alimentaciju. Jedan čovek je to radio godinama, svakog decembra, valjda da bi izbegao sukob bar tog meseca. Ne znam... Dođe sa mnom do vrata, spremi poklon detetu a u ruke mi tutne kovertu za ženu. Ima i onih koji imaju preteći stav prema nama, a i onih koji neće da plate. Tu se natežemo, ali nikako pred decom, naravno. Uvek se trudimo da smirimo situaciju – iskreno će Deda Mraz koje nam je otkrio i da je za dete jedne poznate ličnosti morao u kuću da unese čak 60 poklona.

Naravno, u nekom trenutku svi prestanu da veruju u najpoznatijeg dedu.

U nekim delovima Srbije je sramota ako dete veruje u Deda Mraza, pa im otkrivaju istinu već sa tri, četiri godine. Pa čak i u prigradskim naseljima Beograda, a opet u centru grada ima dece koja veruju do 10, 11 godine – ističe ovaj Deda Mraz i zaključuje: 

"Dokle ti veruješ u deda mraza, ne mora niko da zna."

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike