Krizni štab prelomio: Gotova sednica, ovo je odluka struke!

28.12.2021

16:37

0

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv epidemije je završena oko 17.30

Krizni štab prelomio: Gotova sednica, ovo je odluka struke!
Tan2021-12-28_165412682_0 - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Darija Kisić Tepavčević, član Kriznog štaba rekla je da beležimo nešto veći broj zaraženih u poslednjih nekoliko dana, posebno u Beogradu.

- Vidimo da je poslednjih nedelja situacija stabilna, sa najmanjim brojevima u Evropi. Poslednjih dana beležimo nešto veći broj u Beogradu, odnos testiranih i pozitivnih je oko 10 odsto, ali je to povećanje koje ne smemo da zanemarimo. Ono što se pokazalo kao ispravna odluka na poslednjoj sednici kada smo odlučili da ne dođe do ranijeg zimskog raspusta zbog određenog pada, dobro je što za dva dana počinje školski raspust i trajaće oko tri nedelje. Mislimo da će i to značajno uticati na poboljšanje epidemiološke situacije - rekla je Kisić Tepavčević.

Dodala je da je omikron prisutan, a da prema prvim informacijama ima veliki raspon širenja.

ATA Images/Antonio Ahel/Pixabay
 

- Treću godinu zaredom pričamo da moramo da budemo svesni da je virus tu, od pre par dana smo zvanično detektovali omikron za koji je pokazano da se značajno brže širi u odnosu na druge. Nije bilo velikih epidemioloških istraživanja, iako su prvi zaključci da je to blaži oblik.

Ono što je sve zanimalo jeste da mere ostaju.

- Došli smo do zaključka da mere koje su sada na snazi treba da se nastave. Opšte mere daju efekte, tj. nošenje maski i poštovanje fizičke distance. Ovde nema ni prve ni druge strane, svi smo na jednoj strani, a virus na drugoj. Jedino je razmatrana epidemiološka situacija. Sagledavajući sve, ovo je zajednički zaključak. U interesu svakog od nas je da sačuvamo zdravlje i okolinu.

Ona je najavila novi sastanak kriznog štaba odmah posle Nove godine.


Na pitanje o uvođenju kovid propusnica na 24 sata rekla je:

- Ovde nema ni prve ni druge strane, svi smo na jednoj strani, a virus na drugoj. Jedino što se razmatralo je epidemiološka situacija, trendovi, svaki od pojedinačnih parametara smo razmatrali, mogućnost kontrole pooštravanja mera. Sagledavajući sve, ovo je zajednički zaključak. U interesu svakog od nas je da sačuvamo zdravlje i okolinu.

ONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike