Dr Kon uoči sednice: "Ne verujem da će doći do drastičnih promena, ali i dalje nismo za doček Nove godine"

27.12.2021

13:38

0

On je gostovao na RTS-u povodom Međunarodnog dana pripremljenosti za epidemije

Dr Kon uoči sednice: "Ne verujem da će doći do drastičnih promena, ali i dalje nismo za doček Nove godine"
ATA Images/Antonio Ahel

Danas se obeležava Međunarodni dan pripremljenosti za epidemije, a tim povodom na RTS-u je gostovao epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon koji je istakao da je globalni odgovor apsolutno neophodan, a i osvrnuo se na sutrašnju sednicu Kriznog štaba.

- Globalni odgovor je apsolutno neophodan, prisustvo virusa bilo gde na planeti obezbeđuje njegov opstanak, njegove mutacije, i vraćanje nazad. To je suština. Zato SZO i insistira na masovnoj imunizaciji čitavog sveta ravnomerno - istakao je Kon.

- Ako imate pojedine zemlje koje se sasvim solidno štite, sa visokim obuhvatom, i imate kontinent koji nije dosegao, tj. sada eventualno doseže dvocifren broj, vi ćete neprekidno imati virus koji cirkuliše i menja se, zato i jeste ovo globalni odgovor - dodaje.

Na pitanje da prokomentariše to što globalno nisu priznate sve vakcine u svim zemljama, Kon je odgovorio:

- Po Međunarodnom zdravstvenom pravilniku to nije nigde potpuno regulisano do kraja na ovaj način kako vi govorite i očekujete. Svaka zemlja ima regulatorna tela, bilo da su u zemlji, bilo da su naslonjena na neko regulatorno telo, kao Evropska medicinska agencija. Mi imamo domaću Agenciju za lekove, vrlo smo visoko razvijeni po tom pitanju, što je nama obezbedilo da imamo registrovanu i rusku i kinesku vakcinu, i ostale, samostalni smo, i to je sa naše strane dobro planiranje po meni - pojašnjava epidemiolog.

- S druge strane, nije očekivano bilo da će u međunarodnim razmerama vakcine koje priznaju zemlje koje su članice UN i SZO biti nepriznate od drugih zemalja, to se desilo, moglo je da se pretpostavi ali do sada ovakvih iskustava nije bilo - dodaje.

Sutrašnja sednica

Osvrćući se na sutrašnju sednicu Kriznog štaba, Kon ističe da ne veruje da će doći do drastičnih promena.

- Dramatične neke promene zaista ne očekujem. Ono što očekujem u ovoj situaciji je da se poštuju mere koje su na snazi. Na trgovima što je planirano ne može da podrži nijedan epidemiolog niti lekar iz Kriznog štaba. Jasno je da je pritisak veliki, smatra se da treba da se dopusti, ne mogu da prejudiciram - objašnjava i dodaje:

- Moram da kažem, rizik je neuporedivo veći za one koji idu, a nisu vakcinisani, zaštićeni ili preboleli, ako nisu primili treću, postoji rizik. Nosite maske, bez obzira što na otvorenom nije obavezno. Neuporedivo se virus brže prenosi, četvorostruko brže za nedelju dana.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti