Apel srpskog epidemiologa uoči dočeka Nove godine: Dobro je što omikron nije agresivan...

25.12.2021

12:00

0

Epidemiolog dr Radmilo Petrović apelovao je na sve da ne odlaze na organizovane dočeke u zatvorenom

Apel srpskog epidemiologa uoči dočeka Nove godine: Dobro je što omikron nije agresivan...
Profimedia

Epidemiolog dr Radmilo Petrović je rekao da ga zabrinjavaju određene brojke vezane za korona virus u Srbiji.

Omikron varijanta korone registrovana je i kod nas, brže se širi mada navodno izaziva lakšu kliničku sliku. Ali epidemiolog je upozorio da ne možemo zbog toga da se opustimo.

- Omikron varijanta se brže i lakše širi, zbog toga je očekivano da broj zaraženih osoba u kratkom periodu bude veći. Dobro je to što omikron nije agresivan jer to znači da će kliničke slike zaraženih biti blaže i bez većih komplikacija, ali zabrinjava podatak da i dalje ima mnogo pacijenata na respiratorima, kao i stopa smrtnosti od kovida 19 - rekao je on i dodao da veruje da će se do kraja godine i broj zaraženih na respiratorima i stopa smrtnosti smanjiti.

Printscreen/Youtube, RTS
 

Kada je u pitanju doček Nove godine, o kojem bi Krizni štab trebalo da razgovara, Petrović ima savet.

- Savetujem da se izbegavaju organizovane proslave Nove godine, one će biti okidač širenja pandemije, posebno u zatvorenim prostorima koji pogoduje širenju virusa. Ne isključujem mogućnost da će nekoliko dana posle novogodišnjih praznika broj zaraženih početi da raste, čime bismo ušli u novi talas pandemije - kazao je epidemiolog.

On očekuje da će se tako nastaviti i tokom januara - koji će biti kritičan mesec, jer nas posle dočeka Nove godine očekuju proslave Božića i Srpske nove godine.

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam