Dr Kon: Četvrti talas kovida je već počeo, a najjači udar nas tek očekuje!

12.07.2021

09:35

0

Autor: Telegraf

Iz nedelje u nedelju povećava se broj zaraženih, a taj broj će se povećati u odnosu na naše ponašanje, smatra epidemiolog

Dr Predrag Kon, Printscreen/Youtube, Novo jutro

Novi talas epidemije je već počeo, smatra epidemiolog dr Predrag Kon. On je, analiziranjem brojki, utvrdio i kada će on biti na maksimumu i koliko bi mogao da potraje.

– Reprodukciona stopa jasno pokazuje da se iz nedelje u nedelju povećava broj zaraženih, a taj broj će se povećati u odnosu na naše ponašanje – rekao je dr Kon tokom gostovanja na Novoj S.

Profimedia

Brže će rasti broj zaraženih

On je potom pojasnio i šta možemo očekivati u narednom periodu.

– Što se budemo opuštenije ponašali, brzina uspona biće sve veća, sve brža. Dakle, brže će rasti broj novozaraženih. U tom slučaju, za šest nedelja očekujem maksimum, a ukupno ovaj talas bi trajao i duže, jer onda treba vremena da se spusti krivulja – dodao je dr Kon.

24sedam/ Katarina Mihajlović

Iako smo svi mislili da ćemo imati mirno leto, situacija nije nimalo bezazlena.

– U naredna dva meseca imaćemo talas, pitanje je samo koliko će biti zaravnjen, koliko naglo će biti to penjanje. Međutim, jasno je da smo prešli prag, treba da se naviknemo na trocifrene brojeve, i nadam se da neće biti i četvorocifrenih – naveo je epidemiolog, i objasnio zašto je došlo do ovog talasa.

Kontrola mera

– Imamo virus koji se prenosi znatno lakše, a leto je. Masovni skupovi su sve češći, poštovanje mera ne ide kako bismo želeli. Jasno je vidljiv porast koji se neće zaustaviti, ali našim ponašanjem možemo da ga usporimo – rekao je dr Kon, i poručio da očekuje razgovore na zasedanju Kriznog štaba o sprovođenju kontrole i nadzora.

Kafić, Tanjug/Strahinja Aćimović

– Neke nove mere ovog leta ne očekujem. Podsećam, dozvoljeni su skupovi do 500 ljudi, a za ostalo je potrebna dozvola Kriznog štaba. Egzit je, na primer, odobren uz poštovanje maksimalnih mera. To nije moglo da se brani, ogromna je potreba za zabavom, muzikom, tu je i egzistencijalna potreba. Moraćemo da pratimo i da vidimo posledice, svaki takav masovni događaj je rizik, za nevakcinisane je on neprihvatljiv, za njih je 30 puta veći rizik. A slično je i sa svadbama i drugim veseljima po celoj Srbiji – istakao je šef Kriznog štaba.

O novim sojevima

Prema njegovim rečima, delta soj je stigao u Srbiju, a sada se već uveliko priča o lambda soju koji je potekao iz Perua.

– Ovaj novi soj dominira u Peruu i preneo se u 26 zemalja. Daleko od toga da ne treba da nas brine, ali on se pojavio još u decembru 2020, a sada je već jul i nije u Evropi, bar se ne vidi njegova dominacija. Koncentracija je sada na delta varijanti. Mi ne znamo tačno koliko je ljudi zaraženo kojim sojem, samo naslućujemo na osnovu uzoraka. Ne radi se kod svakog pacijenta ispitivanje kojim je sojem zaražen – rekao je dr Kon.

Tanjug/AP Photo/Hau Dinh

On je priznao da je očekivao preporuku da se vakcinišu i deca starosti od 12 do 18 godina.

– Kako će vakcinacija biti organizovana zavisi od pedijatara. Ipak, mislim da ni na jednom vakcinalnom punktu na kojem roditelji dođu sa detetom ne bi trebalo da postoji problem da oni budu vakcinisani.

Treća doza vakcine

Jedno od gorućih pitanja je i treća doza vakcine, pa čak i mešanje doza.

– To treba pitati Nacionalni komitet za imunizaciju, oni su za to nadležni. Treća doza je izvesna, razmišlja se non-stop o tome. Kombinacija više vakcina je nešto što ne može da se radi bez ispitivanja. Naši ne mogu to da urade bez istraživanja sa strane. Takođe mora da se odluči da li će treća doza biti samo za starije, za određene kategorije stanovništva, za one kod kojih je dokazano da nemaju antitela. Ili za sve. To sada mora da se razmatra – zaključio je dr Predrag Kon.

Dr Predrag Kon je ukazao na jednu činjenicu koja uliva dosta optimizma.

– Dobra vest iz Britanije je da, iako se virus jasno širi, i ima 20.000-30.000 novozaraženih na dan, bolnice se ne pune, hospitalizacije je znatno manje nego pre. Evidentno je da je vakcinacija dala svoj rezultat. Ipak, u ovom slučaju treba biti oprezan jer je kod nas vakcinisanost na celokupnoj populaciji 38 odsto, a u Velikoj Britaniji 67 odsto. To je značajna razlika – upozorava on.

Svi smo očekivali veliki udar u septembru i oktobru, a on je počeo već u julu. Ipak, dr Kon smatra da je to možda i sreća u nesreći.

Pročitajte još
– Ovo što se trenutno dešava možda i nije tako loše. Naime, virus ne može da ima takvu snagu sada, tokom leta, visokih temperatura i sunčanih intervala, kao na jesen. Smatram da pogoršanje situacije neće biti u septembru, pošto je ono usledilo sada u julu. A naredni udar, sa maksimalnim brojem novozaraženih, možemo očekivati na kraju jeseni, u novembru i decembru – rekao je epidemiolog.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti