Među mladima samo 15 odsto imunizovanih: Trećina njih smatra da je vakcina podjednako štetna kao i kovid!

11.07.2021

17:08

0

Autor: RTS

Trećina stanovnika, uglavnom između 18 i 29 godina, neodlučno i misli da je vakcina podjednako štetna kao i koronavirus

Pixabay

U Srbiji i dalje nema dovoljno vakcinisanih građana, a najlošiji rezultat zabeležen je među mladima, od kojih je tek oko 15 odsto imunizovano. Najčešći razlog za njihovu neodlučnost da se vakcinišu su dezinformacije na društvenim mrežama.

Nedavno istraživanje je pokazalo da je gotovo trećina stanovnika, uglavnom između 18 i 29 godina, neodlučno i misli da je vakcina podjednako štetna kao i kovid, prenosi RTS.

Pixabay

Tom prilikom imunolog prof. dr Srđa Janković rekao je da ” treba povećati obuhvat vakcinacije”.

Neodlučni da razmisle ponovo

Dr Srđa Janković, Printscreen/Youtube, N1

– Oni koji još nisu sigurni da imaju razlog da se vakcinišu, dobar je trenutak da razmisle ponovo. Ukoliko bismo povećali obuhvat vakcinacije velike su šanse da bi mogli i ubuduće da svedemo pojavljivanje ove bolesti na sporadične slučajeve, u suprotnom imaćemo opet epidemijske talase − poručio je imunolog Srđa Janković.

Sa njim se složila i neuropsihijatar Slavica Đukić Dejanović, koja smatra da mladi treba da upoznaju mehanizam dejstva vakcine, da shvate njen efekte i u krajnjem slučaju da donesu odluku koja će ih osloboditi straha.

− Svi koji razumeju šta vakcina uradi našem organizmu, žure da je prime. Naravno, da se nije lako informisati kod stručnjaka, iz naučne literature jer to je i psihološki teško. Lakše je doći do informacija iz medija, društvenih mreža, gde ima poluinformacija. I meni je žao zbog toga, te pozivam sve zdravstvene radnike da koristimo svaku priliku da govorimo samo istinu o vakcini, koja je najveće civilizacijsko dostignuće vremena u kome živimo – rekla je Đukić Dejanović.

Potrebna i treća doza?

Za to vreme, neke zemlje, poput Turske ili Ujedinjenih Arapskih Emirata, već vakcinišu građane i trećom dozom.

Vakcinacija na Filipinima; Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

Na pitanje da li je naša zemlja blizu takve odluke, i da li će treća doza biti drugačija od prve dve, imunolog profesor doktor Dušan Popović kaže:

– Ja ne bih isključio ni jedno ni drugo, u principu, buster doza, ta treća doza, očekivano pravi jači imunski odgovor nego samo dve doze. Moje mišljenje je da bilo koja kombinacija vakcina u trećoj dozi će pojačati imunski odgovor – istakao je on.

Ipak, kako dodaje, pitanje je da li nam je ta dodatna doza uopšte i potrebna.

Pročitajte još
– Ukoliko se svi budemo vakcinisali i iskoristili ovo lepo vreme za vakcinaciju, ja verujem da nam neće trebati. Ukoliko iskustva iz drugih zemalja kažu da je to poželjno, siguran sam da će i naše vlasti doneti tu preporuku – smatra prof. dr Popadić.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti