Rukotvorine "Etno mreže": Od jastučnica i ćilima do novogodišnjih ukrasa sa etno-motivima

17.12.2021

12:23

0

Autor: 24sedam

Stilizovani komadi Saveza zanatskih udruženja "Etno mreža" krase i zgrade republičke i pokrajinske vlade

Rukotvorine "Etno mreže": Od jastučnica i ćilima do novogodišnjih ukrasa sa etno-motivima
Etno mreža, hotel Hyatt, 17.12 (3) - Copyright Promo/NALED

U susret praznicima, u beogradskom hotelu "Hajat" danas je otvoren kiosk koji gostima nudi autentične proizvode iz Srbije i rukotvorine Saveza zanatskih udruženja "Etno mreža". Ovaj savez se zalaže za očuvanje ugroženog nasleđa i vrednovanje rukotvorina sa obeležjima identiteta.

Od proizvoda na tezgama i uličnim vašarima, stilizovani komadi "Etno mreže" sada krase zgrade republičke i pokrajinske vlade, a odnedavno su na reprezentativan način zastupljeni i u hotelu "Hajat".

Promo/NALED
 

Podršku "Etno mreži" pruža međunarodna zajednica, a posebno kanadski fond koji pomaže opremanje zanatskih udruženja u Kladovu, Knjaževcu, Somboru, Odžacima, Pančevu i Beloj Palanci.

- Udruženja su dobila mobilijar za opremanje radionica i izložbene postavke kako bi adekvatnom prezentacijom bila uspešnija u marketingu rukotvorina koje majstorski izrađuju. Projekat je deo napora Ambasade Kanade da pruži podršku ekonomskom osnaživanju žena i mladih, naročito u ruralnim sredinama - rekao je ambasador Kanade Džajlz Norman.

Predsednica "Etno mreže" Violeta Jovanović istakla je značaj stalnog izvora prihoda za čuvare tradicionalnih zanata kao ključni korak ka osnaživanju i ekonomskoj samostalnosti žena na selu.

- NALED, u saradnji sa Organizacijom za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) i Agencijom za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), podržava inicijative "Etno mreže" za razvoj kulturnog turizma i sticanje veština marketinga, brendiranja i plasmana proizvoda u turizmu, čime podstiče mlade da se uključe u izradu rukotvorina i programa za turiste i strance - kaže Jovanovićeva.

Sledeći korak je obezbeđivanje reprezentativnog izložbenog i prodajnog prostora, u velikim turističkim centrima i u centru Beograda.

- Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost već godinama podstiče programe za osnaživanje žena u svim sferama, a posebno onih na selu, i posvećeno radimo na obezbeđivanju galerijskog prostora u Beogradu - poručila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike