Čelik će pojeftiniti? EU i SAD pregovaraju o ukidanju Trampovih tarifa

17.05.2021

13:15

0

Autor: G.M.Š.

Sjedinjene Države i Evropska unija najavili su danas otpočinjanje pregovora o ukidanju tarifa na čelik

Čelik će pojeftiniti? EU i SAD pregovaraju o ukidanju Trampovih tarifa
Pixabay

Evropa i SAD će razgovarati o ukidanju vanrednih tarifa koje je zvanični Vašington uveo tokom predsedničkog mandata prethodnog predsednika, Donalda Trampa.

U zajedničkom saopštenju, američki trgovinski predstavnik i Evropska komisija navode da ostaju “posvećeni brzom uključivanju u ove pregovore kako bi se pre kraja godine pronašla rešenja koja će pokazati kako SAD i EU mogu da se pozabave problemom prekomernih kapaciteta i obezbede dugotrajnu održivost naše industrije čelika i aluminijuma”, prenosi američka TV mreža CNBC.

– Naš zajednički cilj je da okončamo spor pokrenut pred Svetkom trgovinskom organizacijom”, izjavio je portparol Evropske komisije.

Sjedinjene Države su još u junu 2018. godine uvele carinu od 25 odsto na evropski čelik i od 10 odsto na evropski aluminijum, navodeći kao razlog „zabrinutost za nacionalnu bezbednost“.

Pročitajte još:

EU je odmah osporila taj potez, da bi nakon više neuspelih pokušaja da postigne dogovor sa Trampovom administracijom, odlučila da slučaj izvede pred Svetsku trgovinsku organizaciju i da uvede kontramere za američki izvoz u vrednosti od 6,4 milijarde evra.

Proizvodi koji su se našli na “crnoj listi” EU su američki viski, kikiriki puter i sok od pomorandže.

Ovaj rat tarifama, uz veliku potražnju u Kini, jedan je od razloga zbog koga je poskupeo čelik na svetskom tržištu. To su osetili i srpski građevinci, pošto je građevinski čelik poskupeo za trideset odsto u samo poslednjih godinu dana.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

TAGOVI: