Geodetski zavod: Elektronski pečat stavlja tačku na prevare i falsifikate

29.11.2021

15:31

0

Elektronski pečat uveden je u okviru novog Centralnog informacionog sistema katastra

Geodetski zavod: Elektronski pečat stavlja tačku na prevare i falsifikate
Copyright Pixabay

Sva rešenja Republičkog geodetskog zavoda od danas sadrže kvalifikovani elektronski pečat koji garantuje integritet i tačnost porekla podataka, objavio je danas taj Zavod.

Elektronski pečat uveden je u okviru novog Centralnog informacionog sistema katastra, a njegovo korišćenje stavlja tačku na prevare i falsifikovanje dokumenata unutar katastarskog sistema, navodi se u saopštenju.

Bolji nadzor

Elektronski pečat predstavlja zamenu za pečat i svojeručni potpis čineći nemogućim njegovo falsifikovanje i podižući pravnu sigurnost građana na najviši nivo. Kvalifikovani elektronski pečat obezbeđuje uštede kroz smanjivanje materijalnih troškova i vremena, te omogućava bolji nadzor i kontrolu rada unutar institucije.

On omogućava građanima i privrednim subjektima jednostavni pristup uslugama RGZ-a, odnosno brže, jeftinije i efikasnije poslovanje.

- Pomoću sistema za validaciju elektronskog dokumenta omogućeno je svim državnim organima i institucijama javnog sektora da dokument provere i dobiju potvrdu da nije došlo do izmene samog dokumenta, odnosno pokušaja krivotvorenja - navodi RGZ.

RGZ je na taj način stavio tačku na bilo kakvu mogućnost falsifikovanja, manipulacije ili prevare unutar sistema katastra nepokretnosti.

Preuzimanje e-dokumenta

E-pečat sadrži grb Srbije koji se nalazi u gornjem desnom uglu dokumenta, naziv i adresu institucije i datum i tačno vreme kada je dokument izašao iz informacionog sistema RGZ-a, odnosno vremenski žig. Ovakav elektronski dokument može se preuzeti na elektronskoj oglasnoj tabli na internet stranici RGZ i preko elektronskog sandučića na portalu eUprave.

- Elektronski dokument je validan i važeći u svim poslovima pred organima javnog sektora uključujući sudove, ministarstva, organe autonomne pokrajine i lokalne samouprave, javne beležnike, izvršitelje i banke - navodi RGZ.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike