Brnabićeva: Privreda pokazala "žilavost", a država neće da štedi resurse da je podrži

19.11.2020

12:24 >> 12:39

0

Premijerka je na predstavljanju Bele knjige rekla da je zahvaljujući privredi država mogla da izdrži ekstremne vanredne troškove, koji i danas postoje

Brnabićeva: Privreda pokazala "žilavost", a država neće da štedi resurse da je podrži
Copyright Pixabay

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je privreda u Srbiji tokom 2020. godine pokazala “žilavost”, što je uticalo na to da naša zemlja ima odlične ekonomske pokazatelje, ali i država je, kaže, pokazala da neće da štedi resurse da podrži privredu, jer to znači radna mesta i bolji kvalitet života za građane.

Brnabićeva je na predstavljanju “Bele knjige” rekla da je zahvaljujući privredi država mogla da izdrži ekstremne vanredne troškove, koji i danas postoje, jer i dalje traje borba protiv koronavirusa, i dodala da je bilo potrebno kupiti PCR testove, antigenske testove, respiratore…

Ona je istakla da se prvi put ne predstavljaju rezultati, već se, imajući u vidu izazovnu godinu, sada govori o tome kako da se napravi brzi oporavak u narednim godinama.

Premijerka je zahvalila članovima Saveta stranih investitora zato što su tokom prvog talasa koronavirusa, u martu i aprilu, donirali novac i opremu i sve ono što je bilo potrebno za zdravstveni sistem, ali i zato što su se trudili da zadrže najveći nivo proizvodnje i zaposlene, a negde i da dodatno zaposle građane.

– Zbog toga sam zahvalna i kao premijerka i kao građanka – poručila je Brnabićeva.

Ana Brnabić; Tanjug/Rade Prelić

Ukazala je na timski rad predsednika Srbije, Vlade Srbije i Narodne banke Srbije, zahvaljuhući čemu će Srbija ovu godinu završiti sa najboljim ekonomskim rezultatima u Evropi.

– Naša predviđanja su da ćemo završiti ovu godinu sa padom BDP-a od minus jedan. Trudimo se da to bude minus 0,7 odsto, ali prema procenama Ministarstva finansija, biće jedan, ali i to je najbolji rezultat u Evropi – rekla je ona.

Navela je da je nezaposlenost pala na 7,3 odsto, a da je javni dug trenutno na nivou od 57 odsto BDP-a.

Pročitajte još: EKSKLUZIVNO Jorgovanka Tabaković: Nećemo prodati Poštansku štedionicu, uvek ću se zalagati za to da imamo što više domaćih banaka

Savet stranih investitora predstavio je “Belu knjigu 2020” najvišim predstavnicima Vlade Srbije i time obeležio 18 godina svog postojanja. Zbog epidemiloške situacije, “Bela knjiga” je predstavljena onlajn, a ona je ključni proizvod kojim Savet daje preporuke usmerene da se podrži privredni rast i bolji život građana Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike