Predsednik Vučić u Subotici: "U Srbiji nisam još ovako nešto video, ponosan sam" (VIDEO)

19.11.2021

12:45

0

Autor: 24sedam

Predsednik je prisustvovao otvaranju fabrike u Subotici

Predsednik Vučić u Subotici: "U Srbiji nisam još ovako nešto video, ponosan sam" (VIDEO)
Tan2021-11-19_133915612_1 - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u Subotici svečanom otvaranju fabrike BAS Boysen Abgassysteme.

Svečani događaj se održava u Industrijskoj zoni Subotice, saopštila je predsednikova služba za saradnju s medijima.

Obraćanje Vučića

- Posle ovoga što sam prošao zajedno sa našim domaćinima koji su mi pokazali fabriku, čovek ostane bez teksta i birokratskih fraza, najviše što mogu da kažem da zaista jesam poseban na ono što ste vi uradili i naravno zbog činjenice da ste to uradili u Srbiji - rekao je predsednik Vučić.

Foto: Printscreen
 

- Ovo je za naše unuke, ovo je nešto što u Srbiji nije postojalo do sada. U ovoj fabrici će biti zaposleno 500 radnika. Što se tiče infrastruktire mislim da je u poslednjih pet, šest godina više nego u prethodnih nekoliko decenija. Potrebno je da nastavimo, da privlačimo investitore, da verujemo u sebe - dodao je predsednik.

Kako je dadao, Srbija i dalje misli da može da bude zemlja sa najvećom stopom rasta.

- Potreban nam je ubrzani razvoj, Vojvodina mora da uhvati korak sa Beogradom, ako ne i da ga prestigne. Ovde nam je na severu Srbije sve na raspolaganju, kako smo u prethodnih 30 godina uspeli sve da uništimo pitanje je za istoričare, sada smo na dobro putu - istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, nemački investitori su sigurni investitori, oni pružaju stabilnost našoj zemlji.

Pitanja novinara

- Mislim da mu je izletelo ono što stvarno misli. To nipodoštavanje je gore od bilo čega a to zaista ne mogu da podnesem.

- To je kampanja koja se vodi protiv Linglong preduzeća. Ali vodila se kampanja protiv svake kineske kampanje u Srbiji. Jedva smo obezbedili investiciju za željezaru Smederevo. Onda je krenula kampanja protiv kampanja koje su najveći doprinosioci. Poslali smo inspekciju, ja ne vidim poentu, ali Momirović i Darija Kisić nisu mogli da izdrže medijski pritisak. Gledaćemo da pomognemo vijetnamcima, ali investitore nećemo terati jer je to krvav posao dovesti investitora. Lepo je danas biti u Subotici, na otvaranju ove fabrike, imamo još mnogo posla - rekao je Vučić.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

- Bio bih arogantan kad bih rekao da nisam negde prisutan. Osam do devet meseci nisam bio na RTS. Ne žalim se na to, ali me zanima kako neko može na RTS a neko ne. Kako može urednik niskotiraznog lista, a ne može direktor visokotiražnog lista. Svakako neću ići ove godine, možda ću ići u januaru ili februaru.

Nadam se da niko u Srbiji ne pravi crne liste.

- Dragan Stojković je naša velika zvezda, ja nemam ništa s tim, sve je njegova zasluga. Ja sam samo navijač, ako mogu da pomognem, pomoći ću.

- U privrednoj zoni u Subotici nemačka kompanija "Boysen Abgassysteme", svetski lider u proizvodnji izduvnih sistema za automobilsku industriju, privela je kraju izgradnju fabričkog pogona u kojem će posla biti za više od 500 radnika. Država je dodelila subvenciju od četiri miliona evra nemačkoj kompaniji za izgradnju fabrike u Subotici. Bojsen se zauzvrat obavezao da zaposli najmanje 400 novih radnika na neodređeno do kraja 2023. godine, a osnovna zarada zaposlenih mora da bude najmanje 20 odsto veća od minimalca. Ta kompanija se takođe obavestila da uloži najmanje 55,5 miliona evra u osnovna sredstva i ne smanjuje broj zaposlenih ispod 400 tokom pet godina po završetku investicionog projekta. Bojsenu iz Subotice takođe je besplatno ustupljeno 10 hektara zemljišta odlukom Skupštine grada od avgusta prošle godine.

Ambasador Nemačke

Ambasador Nemačke Tomas Šib je rekao da mu da je ova fabrika simbol izuzetnih ekonomskih odnosa Nemačke i Srbije.

- Ovde sam u prethodne tri godine doživeo brojne pozitivne stvari u razvoju naših ekonomskih odnosa. Investicije iz Nemačke postaju sve kompleksnije, to potvrđuje i ova automotizovana, romotizovana fabrika. Srbija postaje sve zanimljivija za evropske investitore i postaje hab za evropsku auto-industriju - naveo je Šib.

Ključ za dugoročni rast Srbije je jak i konkurentan privatno sektor, istakao je Šib i dodao da je ova fabrika potvrda da su nemački investori pokazali da dolaze da bi ostali u Srbiji.

Dolazak predsednika

Na samom dolasku u fabriku, predsednika Srbije Aleksandra Vučića pozdravili su svi prisutni radnici te su ga sproveli kroz obilazak fabrike kako bi mu predstavili šta je to što će se u fabrici proizvoditi i kako će proizvodnja funkcionisati.

- Ovo je najmodernija fabrika koju imamo u Srbiji danas, sve je robotizovano i automatizovano. U Srbiji nisam još ovako nešto video, ponosan sam - kazao je Vučić.

- Ovakvu fabriku do sada nismo imali u Srbiji. Sve je robotizovano, neverovatno je kako ova fabrika izgleda. U Srbiji nikada nisam video ovako nešto. Svaka čast. Svečano otvaranje fabrike "BAS Boysen Abgassysteme d.o.o" - napisao je predsednik Vučić na svom Instagram profilu "avucic".

- Težak posao, ali je neverovatno kako fabrika izgleda. Ovako nešto u Srbiji još nisam video - naveo je Vučić u razgovoru sa radnicima.

O fabrici

U privrednoj zoni u Subotici nemačka kompanija "Boysen Abgassysteme", svetski lider u proizvodnji izduvnih sistema za automobilsku industriju, privela je kraju izgradnju fabričkog pogona u kojem će posla biti za više od 500 radnika.

Država je dodelila subvenciju od četiri miliona evra nemačkoj kompaniji za izgradnju fabrike u Subotici.

Bojsen se zauzvrat obavezao da zaposli najmanje 400 novih radnika na neodređeno do kraja 2023. godine, a osnovna zarada zaposlenih mora da bude najmanje 20 odsto veća od minimalca.

Ta kompanija se takođe obavestila da uloži najmanje 55,5 miliona evra u osnovna sredstva i ne smanjuje broj zaposlenih ispod 400 tokom pet godina po završetku investicionog projekta.

Bojsenu iz Subotice takođe je besplatno ustupljeno 10 hektara zemljišta odlukom Skupštine grada od avgusta prošle godine. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike