MMF: Rast BDP-a Srbije u 2021. pet odsto, zelene investicije značajne za nova radna mesta

22.11.2020

09:56 >> 11:31

0

Ova projekcija zasniva se na oporavku privatne potrošnje i na planiranom povećanju javnih investicija na 5,75 odsto BDP-a, istakao je Sebastijan Sosa, stalni

MMF: Rast BDP-a Srbije u 2021. pet odsto, zelene investicije značajne za nova radna mesta
Foto:24sedam/Goran Sivački

Ogromne neizvesnosti u pogledu budućeg toka pandemije i s tim povezani pritisci na likvidnost i poslovanje, pre svega državnih firmi, glavni su fiskalni rizici i izazovi za privredni oporavak Srbije u 2021, ocenjuje Sebastijan Sosa, stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji.

U osnovnoj prognozi MMF-a, predviđa se realni rast BDP Srbije od pet odsto sledeće godine, podseća Sosa.

Ova projekcija, kako objašnjava, zasniva na oporavku privatne potrošnje, na planiranom povećanju javnih investicija na 5,75 odsto BDP-a, pri čemu se radi u velikoj meri o infrastrukturnim projektima.

– Ali, osim toga, tu su i neke zelene investicije, što će pomoći u otvaranju novih radnih mesta, podržati oporavak i podstaći potencijalni rast Srbije. Štaviše, budući da je inflacija još uvek u donjoj polovini ciljanog opsega, održavanje prilagodljive monetarne politike, uz istovremeno pružanje podrške likvidnosti bankama i finansijskim tržištima, takođe će pomoći u oporavku – navodi Sosa u intervjuu za Magazin Biznis.

Kaže da bi, uzimajući u obzir predviđeni ekonomski oporavak, smanjenje fiskalnog deficita na tri odsto BDP-a u 2021. bilo prikladno i osiguralo da udeo javnog duga u BDP-u nastavi da pada.

Sosa je ocenio da je, budžetom predviđeno povećanje zarada u javnom sektoru za oko pet odsto “u skladu sa ukupnim deficitom od tri odsto BDP-a i da omogućava povećanje kapitalnih troškova”.

Sosa kaže da je budžetom predviđeno povećanje zarada u javnom sektoru za oko pet odsto; Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

– Štaviše, obezbediće se da se deo zarada u javnom sektoru kao deo BDP-a, koji se povećavao tri godine zaredom, smanjuje na održivije nivoe – naveo je on.

Šef kancelarije MMF u Beogradu je, međutim, upozorio na državna preduzeća koja bi mogla da budu glavni izvor fiskalnih rizika.

– Rizici kompanije Er Srbija i dalje su visoki, s obzirom na ogromnu neizvesnost u pogledu budućeg toka pandemije i srodnih poremećaja u Srbiji i Evropi. EPS, najveće javno preduzeće, suočava se sa pritiscima likvidnosti i još je jedan važan izvor fiskalnih rizika – kaže on.

Dodaje da je finansijska pozicija HIP Petrohemije ostala uglavnom stabilna u poslednjih nekoliko godina, ali da bi fiskalni rizici te kompanije mogli biti značajni ukoliko se tržišni uslovi znatno pogoršaju.

Pročitajte još: Istražujemo: Da li dinar treba da oslabi? Kako kurs vidi guvernerka, a šta kažu ekonomisti, privrednici i bankari

– Ovi rizici su se povećali zbog krize izazvane virusom kovid-19, a pravilno nadgledanje i upravljanje njima je od vitalne važnosti – istakao je Sosa, napominjući da Ministarstvo finansija, uz tehničku pomoć MMF-a i Svetske banke, jača kapacitete za upravljanje fiskalnim rizicima koji potiču od državnih preduzeća.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug