Prošlo kontrolu: Tojo tajer dobija 41 milion evra od države

24.11.2020

09:25

0

Subvencija za japanskog proizvođača pneumatika po zakonu, kaže nadležna komisija

Prošlo kontrolu: Tojo tajer dobija 41 milion evra od države
Copyright Pixabay/Robert Laursoo

Državna pomoć za realizaciju investicionog projekta „Tojo tajer“ (Toyo Tire Serbia) od 41 milion evra usklađena je sa pravilima, konstatovala je Komisija za kontrolu državne pomoći (KKDP).

Kako se navodi u dokumentu objavljenom na internet stranici KKDP, sredstva i podsticaji za ovu investiciju u Inđiji će biti dodeljena preko Ministarstva privrede, a Vlada Srbije za to je dala saglasnost.

Dodela sredstava podsticaja od 41 miliona evra radi podrške za realizaciju investicije izgradnje i opremanja fabrike za proizvodnju guma na teritoriji opštine Inđija gde će do kraja 2023. godine biti zaposleno najmanje 523 novih radnika na neodređeno vreme.

Za investiciju u Inđiji „Tojo“ je prethodno dobila i subvenciju od tri miliona evra kroz dodeljivanje 637.455 kvadratnih metara državnog zemljišta bez naknade.

Ukupna investicija je 383 miliona evra a najmanje četvrtina ulaganja mora biti finansirano iz sredstava koja ne sadrže bilo kakvu državnu pomoć.

Mora da radi bar pet godina

Obaveza je da se novootvorena radna mesta povezana sa investicijom kao i investicija zadrže na teritoriji Inđije najmanje pet godina od dana završetka investicionog projekta

Investitor se obavezuje da ne smanjuje broj zaposlenih na neodređeno vreme ispod 526 u periodu pet godina od dana završetka investicije.

Pročitajte još:

Zašto se procene MMF i Svetske banke o rastu srpske privrede razlikuju od prognoze NBS, i ko je na kraju promenio stav?

Upozorenje Komisije: Pred Zapadnim Balkanom veliki posao u borbi za čist vazduh, ugalj najveći problem

„Tojo tajer korporejšen“ se razvija od 1945. godine, a bavi se proizvodnjom guma  uz 7 fabrika i u četiri fabrike automobilskih delova dok u korporaciji radi 12,8 hiljada radnika.

Proizvodnja guma „tojo“, „nitio“ i „silverston“ čini 85 odsto ukupne prodaje kompanije „Tojo“, a grinfild investicija u Srbiji biće centar za proizvodnju pet miliona pneumatika godišnje za evropsko i tržište Rusije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike